/*

17 november 2010

Koekjeshoek proefde van de Verenigde Staten


Ik ben weer terug uit de USA. Op maandagavond ben ik geland op Zaventem en ondertussen weer hard aan het werk. Gelukkig valt de jetlag wat mee, hoewel dat ik deze twee nachten altijd wel een uur heb wakker gelegen ergens tussen 3 en 5u 's nachts. Maar wakker blijven tijdens de werkuren lukt gelukkig. Maar ik kwam hier niet vertellen over de jetlag, ik kwam vertellen over het Amerikaans eten! Toen ik vertrok had ik daar hoge verwachtingen. Is Amerika niet hét land van de brownies, de fudges, de cupcakes, de candybars, Ben & Jerry's en Cake Boss?  Dan moest cake, taart, ijs en snoep toch wel heel veel te vinden zijn? En toch ook overheerlijk smaken, niet?


Hmm, ik weet niet of je hem voelt aankomen, maar het werd dus.. niet, het was een beetje een teleurstelling. Ik zal eens overlopen wat ik allemaal geproefd en getest heb.

De eerste dag in California begon al goed: ik kwam een Rocky Mountain Chocolate Factory tegen. Daar hadden ze niet een groot assortiment aan allemaal verschillende chocolades en allerlei soorten snoepgoed dat met chocolade was bedekt: oreo koekjes, crackers, pretzels, chips en zelfs rode pepers. Dat laatste en nog andere combinaties (die ik me niet meer kan herrineren) vond ik maar vreemd. Ik besloot "safe" te spelen en koos voor een chocolade fudge. Die keuze was trouwens ook niet zo snel gemaakt: oreo fudge, rocky mountain fudge, fudge met pecannoten, fudge met pindakaas,... Ik koos "double chocolate fudge", met een laag witte chocoladefudge boven op de bruine (foto linksboven). Toen ik er van proefde vond ik hem wel lekker, maar zo anders, veel brokkeliger dan de mijne en met een beetje een rare smaak. Ik wist niet goed wat het was, tot.. wacht, dit is niet gemaakt van lekkere chocolade, dit is gemaakt van Amerikaanse chocolade. Je beseft pas dat je eigenlijk verwend bent qua chocolade in België als je naar het buitenland gaat. Chocolade is in Amerika.. niet lekker, het gevolg: de chocolade fudge was ook niet zo heel lekker. En dat in een winkel die "Chocolat Factory" heet? Je begrijpt toch dat ik dan wat teleurgesteld was?

Dezelfde avond gaf ik Amerikaans gebak toch nog een tweede kans. Ditskeer ging ik resoluut niet voor chocolade maar voor limoen! Na het avondeten bestelde ik een Key Lime Pie, mij voordien al aanbevolen op twitter en bovendien ook nog eens door de serveerster. Opnieuw waren mijn verwachtingen te hoog. En de taart.. veel te zwaar. Ik kreeg een vrij groot stuk en elke hap zonk als een baksteen mijn maag in. De limoen vond ik té zuur, hoewel het misschien lekkerder is als je het op een echt hete dag eet. Nu was het de hele dag fris geweest en dan heb ik niet zo'n zin in zuur. Maar vooral het feit dat hij zo dik en zwaar was maakte me geen fan. Ik heb de helft laten staan omdat het niet meer ging, maar dat bleek volkomen normaal in Amerika. 

De volgende twee weken heb ik toch nog vanalles uitgeprobeerd: oreo's, twix met een chocolade koekje, cupcakes uit de supermarkt, skittles (normale en zure), m&m's met pretzelvulling, pindakaaskoekjes, muffins, chocolat chip cookies met vulling tussen twee koekjes, snickers (net hetzelfde als hier, maar toch),... Niets dat echt een blijvende indruk op me achterliet en hier gemist zal worden. 

Maar toch nog een goed woordje voor één grote goed meevaller: Starbucks! Starbucks was voor mij een redding in nood, een ster in aan een donkere hemel. Ik drink geen koffie, maar ik zou alleen maar voor't gebak toch naar daar gaan (ik bestelde er uit gemak maar een warme chocolademelk bij). Mijn grote favoriet van de vakantie was pumpkin loaf (rechts onder op de foto). Een cakeje of koekje uit de supermarkt had voor mij vaak een te sponsachtige structuur. Maar bij Starbucks, daar maken ze het net zoals ik wou. Die pumpkin loaf smaakte bovendien super en ik ga snel eens een recept opzoeken en uittesten, want dit is iets dat ik nog wel wil eten! Andere uitgeteste lekkernijen van Starbucks waren chocolade muffins, chocolate chunk cookies, banana loaf en lemon pound cake. Allemaal ook heel lekker, maar de pumpkin loaf stak er toch bovenuit!

Ik vraag me trouwens serieus af hoe het komt dat ik niet zo overtuigd was van het gebak in Amerika. Is het een verschil van kwaliteit van de ingrediënten, zijn het andere ingrediënten, zijn het andere samenstellingen? Hebben Amerikanen een anders smaak? Heb ik de verkeerde dingen op de verkeerde plaatsen of van het verkeerde merk geproefd? Of ben ik gewoon verwend geworden omdat ik zoveel voor mezelf bak en dat het lekkerste gebak toch gewoon vers uit de oven komt? Of had ik te hoge verwachtingen? In Europa (Zweden, Oostenrijk,...) ben ik meestal nooit teleurgesteld met wat snoepgoed.

Wat denken jullie? Zijn jullie al eens in Amerika geweest en hebben jullie daar van gebak gesmult? Vonden jullie het ook zo anders, lekkerder of hetzelfde? In welke vakantielanden is het gebak wel een aanrader (volgens mij dus Oostenrijk en Zweden!)? Laat het mij weten.


4 reacties:

Brigitte en Mark zei

Wauw, zijn er al weer twee weken voorbij joh? Gaat zo ontzettend snel!

Hmm ik heb wel oreo's gegeten en het leek wel of die in Amerika lekkerder waren dan in Nederland.

Voor de rest heb ik geen gebak gegeten.. eigenlijk alleen cupcakes van Magnolia en Crums bake shop die lekker waren en een zelfgebakken chocoladetaart van mijn vriendin Pam (die was hemels)

Welkom terug!

Silke zei

Ben al een aantal keer in amerika geweest en ik at er inderdaad veel oreo's (die hebben een ander recept daar dan hier in belgie en nederland). Ik heb wel heel goede ervaringen met Key Lime Pie... maar ik at ze op de keys, dus mss ligt het daar aan? Verder heb ik een aantal keer New York cheesecake gegeten wat ik ook superlekker vind. En verder toch wel wat donuts, die ik daar overheerlijk vind. Een complete verslaving heb ik overgehouden aan m&m's met pindakaas.
Maar misschien ligt het wel aan het feit dat amerikanen veel meer houden van zacht en extra zoet dat je het niet zo vond meevallen?

Aïda zei

Jammer dat je de Key Lime Pie niet lekker vond. Maar ja, het ligt er ook aan wie het maakt. In principe kun je alles uit de supermarkt wel laten liggen. Maar ja, om eerlijk te zijn vind ik dat van hier ook wel. Heb je geen kleine 'bakery's' gezien onderweg? Daar maken ze de heerlijkste dingen net zoiets als bij Starbucks. En inderdaad, de chocola is op heel veel plekken echt niet lekker. Ik ontwijk de chocola altijd in de VS. Eigenlijk had je de chocola van Hersheys moeten proberen. Die is me toch vies!! Van fudge had je beter smaken als maple-walnut e.d. kunnen proberen. Héérlijk. Maar toegegeven, het is daar allemaal wel een pak zoeter als hier.

Klaartje zei

Ja, Brigitte, twee weken vliegen voorbij :) De oreo's vond ik wel ok, maar niet "waw". Mij viel mij trouwens op dat als je die at, dat dan zwarte spikkeltjes op je tanden bleven plakken. Allé, niet echt plakken, meer zweven. Is iemand anders dat ook al opgevallen? Dat vond ik heel raar!
Veel bakery's zijn we niet tegengekomen. Maar we hebben veel met de auto gereden en waren nooit lang in één stad. Dat heeft ervoor gezorgd dat we altijd "makkelijk" naar de supermarkt gingen omdat je die snel kan vinden, maar die lekkere bakery's, daar moet je soms de stadjes wat langer voor verkennen om die te vinden. Volgende keer moet ik me misschien wat beter voorbereiden als ik op reis ga, zodat ik weet waar ik de lekkere dingen moet gaan zoeken :)

Een reactie posten