/*

24 november 2010

How to: speculazen mannetjes maken met een speculaasplank

Vrijdag heb ik een recept online gezet voor het maken van speculaas. Van mijn mama heb ik haar oude speculaasplank (die zij toch bijna nooit gebruikte) gekregen om speculazen mannetjes te kunnen maken. In kookboeken komt het soms over alsof speculaas maken met een speculaasplank heel gemakkelijk is. Er staat dan zoiets als: "vul de speculaasplank met het deeg, snijd het overtollige af, tik het uit de vorm op de bakplaat en bak". Ik weet niet of ik de enige ben, maar als ik dat zo probeer, snijd ik alles kapot, valt er helemaal niks uit de vorm als ik tik en is de figuur niet mooi gevormd na het bakken. Ik heb nu verschillende technieken geprobeerd om hét perfecte mannetje te maken en het is gelukt! Let wel: snel gaat het niet echt.


Dit is dus hoe ik te werk ga. Het is niet snel en misschien niet "zoals het zou moeten", maar het werkt voor mij en ik vind het resultaat heel geslaagd.

NIET DOEN!
Doe geen te dikke laag deeg in je plank die boven de rand van je figuur uitsteekt. Zelfs als je de randjes - in of uit de plank - perfect afsnijdt, zal de speculaas in de oven te dik worden en het reliëf van je figuur zal verdwijnen.

HOE IK HET DOE
1. Doe een dunnere laag speculaasdeeg in je plank als een rolletje en duw het plat zodat de hele plank gevuld wordt.
2. Nu komt er waarschijnlijk deeg over de rand van de figuur. Stukjes waarvan je zeker weet dat ze over de rand komen, snijd je best weg. Als je niet weet waar de rand exact is, rol het deeg dan naar binnen tot je de rand tegenkomt. Snijd het opgerolde en dus overtollige deeg weg. Doe dit tot je mooi de rand hebt.
3. Als er nog deeg boven de plank uitsteekt, snijd dit voorzichtig weg met een mes in kleine stukjes. Je kan je mes er niet gemakkelijk in één haal doorhalen, want het deeg blijft aan je mes plakken. Het deeg in de plank wordt dan héél dun en de figuur wordt scheefgetrokken.
4. Haal de figuur voorzichtig uit je plank en leg op je bakplaat. Als het deeg te veel aan je plank blijft plakken, bloem je plank dan in (test dit misschien op voorhand).
5. Bak tot hij mooi bruin is geworden (zie recept).

HOE HET OOK KAN
Je kan ook je speculaas ín de plank bakken. Ik heb maar één plank met twee figuren en dat zou dus úren duren. Maar als je meerdere planken hebt, is dat een goede optie. Het reliëf in je koek zal dan het beste zichtbaar zijn.

P.S.: Probeer je de Sint en de Piet te herkennen in mijn figuren? Dan kan ik je geruststellen, het zijn geen Sint en Piet. Het zijn gewoon twee rare mannetjes. Ik denk dat het misschien boeren zijn die iets vasthebben? Eentje heeft in ieder geval heel dikke wangen. De speculaasplank komt van Dr. Oetker en is ongeveer 20jaar oud.
1 reacties:

Een reactie posten