/*

10 november 2010

How to: blind bakken


In veel recepten voor taarten kom je tegen dat de taartbodem blind gebakken moet worden. Sluit je ogen niet bij deze recepten, want blind bakken is eigenlijk niet zo moeilijk. In dit stukje leg ik je uit wat blind bakken is waarom het gedaan wordt en hoe je het doet.


Wat is het?
Als je je deeg blind moet bakken, wilt dit eigenlijk zeggen dat je je taartbodem bakt voordat de vulling er in zit. De bodem word dus eigenlijk voorgebakken. Dit wordt gedaan als de vulling sneller gaar zou zijn dan je bodem (en je dus met een ongare bodem zou zitten) of wanneer de vulling helemaal niet gebakken moet worden in de oven.

Zo ga je te werk:
1. Rol je korst uit in de taartvorm en prik er enkele gaatjes in met een vork.
Dit wordt gedaan zodat de stoom die zich ontwikkelt, gelijk vrij kan komen. Als je geen gaatjes prikt, zullen er bellen in je deegbodem komen.

2. Ten tweede ga je de korst moeten bedekken met wat gewicht. Dit gewicht kunnen speciale bolletjes zijn die daarvoor verkocht worden in bakwinkels, maar je kan ook droge bonen, linzen of spliterwten gebruiken. Deze verbranden niet in de bodem en kosten vaak een heel pak minder. De bonen komen net hetzelfde uit de oven als ze er in zijn gegaan en zijn dus ook meermaals hergebruikt worden.

Leg een laag bakpapier of zilverfolie op je korstdeeg en daarop je gewicht. Dat gaat ervoor zorgen dat je deeg niet omhoog komt tijdens het bakken. Zorg dat alles goed bedekt en verdeeld is, tot tegen de randen van je deeg.

3. Bak de bodem zoals aangegeven in je recept.

2 reacties:

Aïda zei

Misschien is het handig om te vermelden dat de bonen nadat je ze gebakken hebt niet meer kunt gebruiken. Voor jou en mij klinkt dat logisch maar uit ervaring weet ik dat sommige mensen er anders over denken....
Ik doe ook altijd gaatjes in de bodem prikken maar nu ik er zo over nadenk... Waarom doen we dat eigenlijk? De lucht gaan nergens naar toe als de blindbakvulling er overheen ligt.

Klaartje zei

Ja, ik zie dat ik geschreven heb dat de bonen er "net hetzelfde" uitkomen. Of ze nog eetbaar zijn, betwijfel ik ook (ik eet eigenlijk nooit van die bonen, dus heb daar nog niet over nagedacht). Maar je kan de bonen toch nog eens hergebruiken als vulling voor de volgende bodem die je blind bakt, of ben ik dan fout?

Een reactie posten