/*

13 oktober 2010

Speculoos is geen speculaas!

 
Dit heb ik al tientallen keren verteld aan vele verschillende mensen, maar toch hoor en lees ik regelmatig fouten door het verwisselen van speculaas en speculoos. Sommigen vinden dat er geen verschil is, maar dat vind ik toch echt wel. Dus pleit ik voor heeft correct gebruik van de benamingen. Het verschil is bovendien heel eenvoudig en af te leiden uit de naam. Dus willen jullie allemaal nu eens heel goed opletten? En verspreid de boodschap, wie weet hoef ik dan binnen de korste tijd nooit meer iemand te verbeteren ;-)


We beginnen met speculaas
Speculaas is een koek met heel veel verschillende kruiden, die ook wel eens speculaaskruiden worden genoemd. Welke kruiden dat zoal zijn, wel: witte peper, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en kardemom. Natuurlijk bestaan er verschillende varianten van speculaas, zowel in vorm, dikte en ook wel in smaak. Maar altijd zullen er speculaaskruiden inzitten.

Speculoos dan
Speculoos heeft helemaal geen speculaaskruiden als ingrediënt! En daarom heten ze "-loos", ze zijn specerijenloos. Ik heb ooit ergens gelezen dat de speculaaskruiden zoals gember en kardemom vroeger heel er duur waren. Daarom werd er door de Belgen de geprobeerd om de Speculaas van de rijkere Nederlanders (die die kruiden uit hun kolonies konden invoeren) na te maken met meer courante kruiden, namelijk kaneel en gebrande suiker. Doordat de suiker gebrand wordt en dus min of meer gekarameliseerd, wordt speculoos ook wel eens gekarameliseerde koekjes genoemd. 

Hoe weet je nu zeker of je speculoos of speculaas eet?
Er zijn trouwens ook richtlijnen voor koekjesfabrikanten of je koeken wel of niet speculaas mag noemen. Daarom zal er dus enkel op de verpakking "speculaas" staan als het ook echt speculaas is. Extra verwarrend kan wel zijn dat speculaas in het Frans gewoon spéculoos heet. Het kan dus voorkomen dat er op één pak zowel speculaas als spéculoos staat, in het Nederlands en in het Frans.

Verwissel jij wel eens speculaas en speculoos? Vind je speculoos überhaupt wel smaken als speculaas? Laat het me weten!

9 reacties:

Hans zei

weeral een nieuwe wereld die voor me open gaat

Nono zei

ik wist niet eens dat er een verschil was.

Caroline Brouwer zei

Ik heb altijd gedacht dat speculoos Belgisch voor speculaas was! Echt lekker vind ik het niet. Maar dat is ook met dulce de leche, zelfgemaakt héérlijk, uit een potje smaakt het chemisch!

Eline zei

Oh grappig, ik wist dit echt niet!

Eefje zei

Ik wist dit ook absoluut niet. Ik vond speculoos gewoon klinken als het bekakte woord voor speculaas! :-)

Theo zei

Leuk te lezen! Vooral nadat ik onlangs een crème brulee van speculoos gemaakt heb.

Sofie zei

Haha, dat wist ik ook niet.
Handig artikel!;)
x

Anoniem zei

anoniem zegt bedankt,wist ook niet dat er een verschil is.

DontRainOnMyPrada zei

Hebben jullie de Haagen Dazs "caramel spiced cookie" geprobeerd? Zij zeggen dat het is vermengt met speculoos. Ik dacht dat het was eigenlijk speculaas, maar nu ben ik niewschierich of het is mijn foutje of zijn foutje. Btw Dutch is not my native language, which I'm sure is obvious. Also, it's miserable to type in Dutch w English autocorrect on my iPhone. ;)

Een reactie posten