/*

04 oktober 2010

"Ben en Jerry's serveert niet langer natuurlijk ijs"

Vorige week viel me opeens op dat er ook een paar bak-,snoep- en kooknieuwtjes zijn terug te vinden in Nationale kranten of nieuwswebsites. Vorige week las ik "Ben & Jerry's serveert niet langer natuurlijk ijs" en "Eén keuken op vier komt uit de IKEA" in de Standaard. Het tweede was eerder gewoon een leuk weetje, op het eerste wil ik wat dieper ingaan, wat betekent dat nu net?Mijn eerste gedachte: 
Ben & Jerry's niet meer natuurlijk? Er was mij nog nooit opgevallen dat Ben & Jerry's natuurlijk was?! Ben & Jerry's is wel overdreven lekker, dat was mij wel al opgevallen!

Hoe zit het nu in elkaar?
Een Amerikaanse consumentenorganizatie heeft gevonden dat er in minstens 48 producten van het ijsmerk Ben & Jerry kunstmatige ingrediënten aanwezig zijn. Zij hebben het Unilever (de fabrikant) onder druk gezet om de term "all natural" daarom van de verpakking af te halen. Unilever was hiertoe niet verplicht, want er zijn geen wetgevingen voor de term "all natural", maar heeft het toch beslist om deze van de verpakking af te halen.

Over welke kunstmatige ingrediënten gaat het dan?
Ik kan niet met zekerheid ze allemaal verzamelen, maar op het internet vond ik dat het zou gaan om:
Synthetisch vanille-aroma: de vanillesmaak is dus niet natuurlijk, maar chemisch geproduceerd
Gealkalizeerde cacao: de cacao is natuurlijk, maar wordt bewerkt om de zuurtegraad te veranderen
Corn syrup: siroop van maismeel, maar om dit te verkrijgen wordt aan het maismeel verschillende chemische producten toegevoegd
Maltodextrine: een suiker dat ook uit maismeel gewonnen wordt, maar ook om dit te verkrijgen worden er enkele chemische processen uitgevoerd op het maismeel
Partionally hydrogenated soybean oils: dit is het meest omstreden ingrediënt. De meeste mensen hebben wel al eens gehoord over verzadigde en onverzadigde vetten. Trans vetten zijn blijkbaar nog een ander soort vet en het slechtste soort dat er bestaan. Het probleem is dat soyaboon oliën niet natuurlijke transvetten zijn, maar gedeeltelijk gehydrogeneerd worden om transvet te worden. Waarom producenten dit proces met deze oliën doen? Opdat de producten een langere houdbaarheid hebben en blijkbaar hebben ze dan ook een ander "mondgevoel". Als je er meer over wilt weten, kijk dan op deze website: Ban Trans Fat. Deze vetten worden als boosdoener gezien voor obesitas en alle ziektes die daarmee gepaard gaan. Het zou wel enkel gebruikt worden in het ijs met de naam "Chubby Hubby" en maar in zo een kleine hoeveelheid dat het niet als gezondheid-bedreigend beschouwd wordt.

Wat verandert er nu voor mij - de consument?
Wel, niks eigenlijk. In Nederland en België heeft de claim "all natural" zelfs nooit op de verpakking gestaan, dus ook dat veranderd niet. De "omstreden" ingrediënten die werden al gebruikt, dat blijft ook hetzelfde. Het enige wat er dus veranderd is dat je je er meer bewust van bent wat je nu net eet.


Bronnen: deze, deze en deze

4 reacties:

Amber zei

Ik wist er niks van, maar eet sowieso geen B&J dus het maakt me niet zoveel uit. Denk ook niet dat heel veel mensen nu zullen stoppen met het eten van B&J, behalve als je per se alles natuurlijk wilt hebben. :P

ioon zei

Ik had ook nooit verwacht dat ze ook maar een beetje natuurlijk waren. :P
Ik eet dat ijs trouwens nooit. Ik hou meer van sorbetijs. :)

Eefje zei

B&J is echt superlekker! :-)

Klaartje zei

Inderdaad Eefje, dat vind ik ook het belangrijkste :)

Een reactie posten