/*

22 oktober 2010

In het nieuws: Wat is nu net een scharrelei?

* Omdat het in de actualiteit is vandaag heb ik besloten dit artikel naar voor te schuiven, normaal kwam er vandaag een recept - de hazelnotencupcakes - dat komt nu maandag online *

Wat is er dan in het nieuws? Wel, in Nederland is er blijkbaar een verkiezing voor het "Grootste Liegebeest van 2010". Dit jaar is die gegaan naar de term "scharrelei". Nu had ik toevallig een blogje klaarstaan voor volgende week waar ik in uitleg wat het verschil is tussen een scharrelei en bijvoorbeeld een vrije uitloop ei. De verwarring is blijkbaar het grootst bij die twee termen, want mense
n denken dat bij "scharrel" de kippen buitenkomen en dat is zo niet. Ik vat de verschillende systemen dus eens kort samen:

Kooi =
legbatterij (nr. 3)

In een traditionele kooi zitten er 18 kippen per m² of heeft een kip 550cm² beschikbaar.
De kippen hebben geen nest, geen strooisel en geen stok
Vanaf 1 januari 2012 wordt de traditionele kooi verboden en tegen dan moeten ze vervangen zijn door "verrijkte kooien", hier zitten er 13 kippen per m², krijgen ze strooisel en een nest en ook 15 cm zitstok per kip. Er zullen zo een 4 à 5 kippen per kooi zitten.


Scharrel (nr. 2)
Bij een scharrelsysteem zitten er 9 à 12 kippen per m². Ze zitten niet opgesloten in een kooi, maar kunnen vrij rondlopen in een gesloten ruimte. Eén derde van die ruimte moet bedekt zijn met strooisel en er is één nest per 7 kippen voorzien. Voor elke kip is er ook 15 cm zitstok. De snavel van de kip mag ook afgesneden worden.

Vrije uitloop (nr. 1)
Vrije uitloop kippen hebben ongeveer hetzelfde leventje als scharrelkippen. Het enige verschil is dat ze niet opgesloten zitten in een stal, maar overdag vrij naar buiten kunnen. Buiten is er dan 2,5m² per kip dat begroeid moet zijn.

Bio-systeem (nr. 0)
In een biosysteem zitten er maximum 6 kippen per m² in de stal en in het totaal maximum 3000 kippen per stal. Buiten is er dan ook nog 4m² per kip beschikbaar. Bovendien moet het voer voor minstens 80% van biologische oorsprong zijn en moet er voldoende ruwvoer (zoals gras) zijn.

Als je niet direct het houderijsysteem terugvindt op de eierdoos, kan je altijd op het ei zelf kijken. Het eerste cijfer dan er opstaat komt overeen met het systeem, als er bijvoorbeeld 1 BE 1234-2 staat, is het een vrije uitloop ei. BE staat voor Belgisch, de volgende 4 cijfers voor het kippenbedrijf en 2 staat voor de nummer van de stal. De stalnummer staat er niet altijd op.

Ikzelf koop meestal eieren van kippen met vrije uitloop. Ik vind het een meerwaarde dat de kippen buiten kunnen komen t.o.v. scharrelkippen of kooikippen. Soms koop ik ook biologische eieren, maar niet stelselmatig. Ik weet eigenlijk niet goed waarom. Een gewoonte zeker? En soms krijg ik eieren van de kippen van mijn ouders, die zijn natuurlijk het best van al ;-) 

Kende jullie deze verschillende systemen al en wat de termen exact inhielden? Letten jullie er op of kopen jullie zomaar wat? En welk ei heeft dan jouw voorkeur? Laat het mij weten!

6 reacties:

Amber zei

Ik wist wat het inhield, maar ik weet dat veel mensen dat niet weten. Die denken dat scharreleieren van kippen komen die alle ruimte hebben om te lopen. :P
Ik koop meestal scharreleieren, terwijl ik het liefst bio koop. Ik deed dit in het begin wel, maar ik gebruik best veel eieren en dan wordt het een duur grapje, nu heb ik 10 eieren voor €1,30 terwijl veel doosjes van 6 eieren hier al het dubbele kosten, laat staan de biologische... Misschien moet ik het af en toe maar weer gaan doen. Als ik bak of het nodig heb voor avondeten dat ik dan de goedkope pak, maar voor tussendoor op een broodje o.i.d. de biologische koop. Ik vind het toch wel erg belangrijk.:)

Caroline Brouwer zei

Jaren geleden vlak voor Pasen eens een uitzending op de tv gezien over dit onderwerp. Alleen als het stempel op het ei met een 0 begint, worden de kippen goed behandeld. Sinds jaren koop ik dus alleen nog maar die eieren.

Klaartje zei

Die 0 wilt dus zeggen "bio". En ik vind die inderdaad ook nogal duur, Amber. In de Colruyt betaal je 2,5€ voor 6 bio-eieren. Ik vind het een moeilijke afweging: kostprijs versus dierenleed, ookal is dat heel cru als je er over nadenkt :s

strietje zei

Wij hebben zelf 6 kippen en hebben dus altijd massa's eieren...
Je merkt trouwens echt wel het verschil als je die in je taart of cake gebruikt!

Eline zei

Ik neem altijd eieren van mijn ouders, andere vind ik niet meer lekker!

Anoniem zei

Dit is niet echt een moeilijke discussie lijkt me. Hier en daar wordt de prijs primair afgewogen versus het dierenleed. Waar hebben we het eigenlijk over? Een ei is een bijzonder lekker product. Stel nu nog dat je voor een setje van 6 eieren (BIOeieren wel te verstaan) € 3,- zou betalen: 0,50 cent per ei?????? In ruil hiervoor wordt uw ei met bijzonder veel kippengeluk gelegd: enkel en alleen een bio ei is afkomstig van een kip zonder gekapte snavel, een kip mét buitenloop. Laat toch aub die geldkwestie geen twistpunt zijn. Ikzelf verdien als alleenstaande amper € 1650 /maand en moet goed uitkijken waar ik mijn geld aan uitgeef. Maar de keuze tussen een scharrelei en een Bio is echt snel gemaakt hoor!

Een reactie posten