/*

20 oktober 2010

Eieren: ken je maten + hoe best bewaren?

Eieren zijn een veelvoorkomend bakingrediënt en het komen niet alleen in  verschillende kleuren, maar ook in verschillende maten. Je bent misschien al eens tegengekomen dat er in een recept staat "gebruik een medium ei" of "4 grote eieren". Maar wat als je nu eieren hebt van je eigen kippen, zijn die eieren nu groot of klein? En kan ik 4 kleine eieren vervangen door 3 grote? Eigenlijk is het heel eenvoudig: alles is afhankelijk van het gewicht.De maten word
en bepaald op basis van het gewicht van de eieren inclusief de eierschaal. Deze zijn de Europese maten:

< 53 gram: small
tussen 53-63 gram: medium
tussen 63-73 gram: large
> 73 gram: extra large

Als er niet expliciet large of groot in het recept staat, worden er meestal medium eieren gebruikt. Large en medium zijn de meestvoorkomende maten in de supermarkt. Als je maar één ei moet gebruiken, kan het niet veel kwaad om de verkeerde maat te gebruiken. Als je 6 grote eieren moet gebruiken en maar alleen medium eieren in huis hebt, moet je dat wel door een extra ei compenseren. Of 8 kleine eieren gebruiken.

Opgepast! Als je veel Amerikaanse recepten gebruikt, ben je ongetwijfeld al vaker tegengekomen dat er grote eieren gebruikt worden. Maar.. de maatschaal van eieren in Amerika verschilt met deze in Europa. Een groot Amerikaans ei heeft een gewicht van 57 - 64 gram, wat dus overeenkomt met een groter medium ei. Een Amerikaans "medium" ei, is dan het kleinere Europese medium ei. Met medium zit je dus bijna altijd goed.


Hoe je je eieren het best bewaard:
* Eieren bewaar je het best in de koelkast,
* met de spitse kant naar beneden. Zo zitten ze ook in de eierdozen. Dit is omdat in de spitse kant van het ei de luchtbel zit met daarbovenop de eierdooier. Als je de spitse kant naar beneden zet, blijft de eierdooier mooi in het midden. Draai je hem om, dan zakt de eierdooier door het eiwit naar de onderkant, tegen de schaal.
*Die schaal is trouwens heel porues, dus pas op met eten in de koelkast met een sterke geur. Die kan door de schaal heen dringen en dus opgenomen worden door het ei. Leg sterk geurend voedsel zoals kazen, knoflook of vis dus niet dicht bij je eieren.

2 reacties:

Eline zei

Ik wist helemaal niet datje eieren met die punt naar beneden moest bewaren handige tip!

ioon zei

Heel interessant. Ik wist ook niet dat ze je met de punt naar beneden moet bewaren. :D

Een reactie posten