/*

01 oktober 2010

De oven in: waar moet je allemaal op letten?

Vaak staat er aan het eind van een recept "bak in een oven aan xxx graden voor xxx minuten", toch schuilt hier wat meer achter dan het lijkt, met dat kort zinnetje. Waar moet je op letten als je je gebak perfect wilt bakken, maar ook perfect terug uit de vorm krijgt? Ik heb 5 kleine adviezen. Hoewel de meesten ze al zullen kennen, is het voor andere toch misschien nuttig ze eens op te sommen.


1. Ken je oven!
Er bestaan 4 soortenovens: een gewone elektrische, een hetelucht-, een gas- en een combi-oven. De temperatuur die je moet creëren voor je gebak is niet voor elke oven hetzelfde. Een gasoven en een combi-oven zijn wel gemakkelijk te herkennen, maar niet iedereen kent het verschil tussen een elektrische (conventionele) oven en een heteluchtoven. Ben jij er ook niet zeker van? Kijk dan of je in je oven een ventilator ziet. Gaat deze ventilator draaien als je je oven aanzet? Dan heb je een heteluchtoven. In deze oven is het door de ventilator op elke plek even warm. Je kan dus meerder baktrays tegelijk bakken. Bij een conventionele oven moet je gewoon gebak in het midden zetten. Is het extra hoog (zoals een tulbandcake), zet hem dan een niveau lager. Is het heel plat, zet hem dan wat hoger. Een regeltje hier is dat het middelste punt van het gebak ook in het midden van de oven moet staan.


In de meeste kookboeken en ook op mijn blog staat de oventemperatuur voor de recepten aangeduid voor een conventionele (elektrische) oven. Hier is een omrekentabel met de meest voorkomende baktemperaturen voor als je een ander soort oven hebt.

Conventioneel 125°C - Hete lucht 115°C - Gas stand 1/2 tot 2 (125°C-150°C)
Conventioneel 150°C - Hete lucht 135°C - Gas stand 2 (150°C)
Conventioneel 175°C - Hete lucht 155°C - Gas stand 3 (175°C)
Conventioneel 200°C - Hete lucht 180°C - Gas stand 4 (200°C)

2. Controleer de temperatuur

Als je een oude, niet-goed sluitende oven hebt, of je merkt dat de oven net iets te heet of te koud was voor een bepaald gebak, kan het nuttig zijn om een oventhermometer te kopen. Zo een thermometer vind je al voor een paar euro in bijvoorbeeld de Blokker. Met deze thermometer kan je controleren of je oven de correcte temperatuur heeft. Mijn oude oven (huurappartement) sluit niet meer volledig en dat scheelt toch wel zo een 10°C. Vergeet ook niet je oven voor te verwarmen voor elk gebak! Hoewel het bij de ene soort oven wat sneller zal gaan dan bij de ander, is het toch nuttig even te wachten tot je oven helemaal op temperatuur is.

3. Vet je vorm in of gebruik een alternatief

Er zijn verschillende manieren om je vorm in te vetten
* Boter en wat keukenrol (of kwast): neem met de keukenrol een klein stukje boter vast en wrijf ermee de hele vorm in, als je heel plakkerig deeg hebt, kan je ook wat bloem erin doen en door de vorm in verschillende richtingen te houden en zachtjes te kloppen verdelen over de hele vorm.
* Vetspray (van Dr. Oetker): supersuperhandig! Gewoon even sprayen en je vorm is ingevet, ik kan niet meer zonder!
* Siliconen bakpapier en bakvormen: siliconen bakvormen en bakpapier moeten niet ingevet worden, ook lekker gemakkelijk
* Het traditioneel bakpapier: moet ook niet ingevet worden, maar moet je wel erna weggooien, anders begint hij zwart te worden en uit elkaar te vallen
* Een specialeke: hier rechts zie je een foto van een soort herbruikbaar bakpapier voor in een ronde vorm die ik ooit gekocht heb, ook dit soort herbruikbaar bakpapier hoeft niet ingevet te worden.

4. Controleer of je gebak gaar is

Bij gebak met een cakestructuur zoals cakes, cupcakes, biscuits en sommige taarten kan je altijd eens controleren op gaarheid door er een tandenstoker in te steken. Als er nog duidelijk een laagje ongebakken deeg aan zit, is het dus niét gaar. Hangen er alleen maar een paar droge korreltjes of helemaal niets aan? Dan is het klaar!

5. Laat delicaat gebak geleidelijk aan afkoelen
Delicaat gebak, daarmee bedoel ik gebak dat nogal gemakkelijk kan inzakken nadat je het uit de oven neemt, zoals cake of biscuit, moet je geleidelijk laten afkoelen. Je laat het best eventjes in de oven staan als het klaar is. Laat het ook in de bakvorm afkoelen.

2 reacties:

ioon zei

Handig! :D
Mijn oven is raar. Er zit geen voorverwarm iets op dus je weet nooit of de temperatuur goed is er iets in te zetten. Vaak moet ik schotels en cakes ook wat langer laten staan dan op de verpakking staat. Maar tegenwoordig weet ik dat :)

Klaartje zei

Een oven is altijd een beetje testen de eerste keren, maar zo een oventhermometer kan echt wel handig zijn als je zeker wilt zijn dat je oven warm genoeg is. Kost geloof ik 2 of 3€ bij de Blokker.

Een reactie plaatsen