/*

23 september 2010

Wist jij al dat geëvaporeerde en gecondenseerde melk niet hetzelfde zijn?

Ja, het is me gelukt! Ongeveer een maand geleden schreef ik dat ik fudge had proberen maken en hoewel ik er hopeloos naar uitzag, was hij gigantisch mislukt. Hij werd gewoon niet hard! Als je er van at, was het net of je chocopasta aan het eten was. Niet echt slecht, maar ook niet echt lekker. In het artikel somde ik verschillende ideetjes op die aan de oorzaak zouden kunnen liggen, maar het hardste twijfelde ik aan de melk die ik gekocht had. Ik stond in de Colruyt en zocht gecondenseerde melk, maar vond alleen maar geëvaporeerde melk. En mijn drang naar chocolade fudge was zo groot, dat ik die geëvaporeerde maar gewoon gekocht had. Is "geëvaporeerd" niet gewoon een synoniem voor "gecondenseerd"? In het Frans stond er immers "lait concentré" en dat stond ook op het blik gecondenseerde melk, het zal wel hetzelfde zijn, dacht ik. Fout! Met geëvaporeerde melk kan je dus geen fudge maken. Maar wat is nu net het verschil tussen de twee?


Wel, gecondenseerde gezoete melk is halfvolle of volle melk die ze vacuüm hebben laten indampen totdat er 60% van het water uit de melk is gekomen. Daarna wordt er nog 40% suiker aan toegevoegd. Gecondenseerde melk ziet er veel geler en dikker uit dan gewone en geëvaporeerde melk. De melk bevat ook meer vet (vetgehalte van 9%), maar ook nog veel calcium, eiwitten en koolhydraten.


Bij de geëvaporeerde of geconcentreerde melk van Nestlé (dit kan variëren bij andere merken) is maar 50% van het water uit de melk verdampt. Ookal lijkt dit maar een klein verschil, de geëvaporeerde melk is véél vloeiender en veel lichter van kleur dan de gecondenseerde melk. Bovendien is er geen extra suiker aan toegevoegd om hem zoeter en steviger te maken.


Veel meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Het lijkt ook helemaal geen wereld van verschil, wat extra suiker en een klein beetje minder water. Toch maakt het een wereld van verschil in je recepten. Kenden jullie dit verschil al? Hebben jullie je ook wel eens vergist? Ik hoop in ieder geval dat niemand zich nog hoeft te vergissen, want geloof me.. 500 gram chocolade laten smelten met geëvaporeerde melk en dan helemaal geen lekkere fudge hebben, dat vond ik niet leuk. Ik word altijd erg dramatisch als iets mislukt "500 gram chocolade was véél lekkerder geweest, ik moet dit opeten.. dit is 500 gram chocolade, 500 gram!!"

En dit is trouwens hoe de fudge er uit zag nu hij wel gelukt is, het recept vind je
 hier


6 reacties:

Amber zei

Ik heb het nog nooit gebruikt, maar fijn dat je er nu in ieder geval achter bent! Ik had het ook niet geweten. :O

Stijn zei

Ziet er heerlijk uit! Ik hou van te werken met gecondenseerde melk, mmm dulche de leche :)

Anoniem zei

Ik had nooit enig idee wat Dulce de leche was, totdat ik het in een vlaai moest gebruiken, dus ik overal googlen, en een potje gecondenseerde melk in een kookpan gemikt ^^' wel lekker :P

talhajt zei

Ik kwam er achter toen ik tijdens een studiereis wel hele goedkope blikken melk vond.

maar die ongezoete zijn ook prettig lekker voor allerlei gebak!

je fudge ziet er wel heerlijk uit!

Anoniem zei

Verkopen ze die gecondenseerde melk gewoon in carrefour of colruyt?

Sabien

Klaartje zei

Dag Sabien,
Gecondenseerde melk is in Carrefour én Colruyt te koop. Maar ik heb gezien dat het alleen maar in de grotere Colruyts te vinden is, in sommige vind je alleen maar geconcentreerde melk. Het staat meestal bij de koffiemelk en volle room.

Een reactie posten