/*

27 september 2010

Recept uitgetest: macarons van Piet

Macarons de Paris, het zijn heerlijk uitziende koekjes die je in alle kleuren van de regenboog kan maken. Heerlijk vond ik ze er uit zien, ookal had ik ze nog nooit geproefd. Toen ik op het internet op zoek ging naar een geschikt receptje, bleek al snel dat macarons de Paris niet zo gemakkelijk te maken zijn.Op sommige sites zien de recepten er nog vrij eenvoudig uit, maar dit kwam ik ook tegen "open de oven om de 4 minuten", "druppel water onder het bakvel", "doe x en y een dag op voorhand", "het lukt alleen maar als je goede kwaliteit bakpapier gebruikt", "gebruik poederkleurstof, geen vloeibare", "gebruik vloeibare kleurstof", "voeg de kleurstof in het begin toe", "voeg de kleurstof halfweg toe", "voeg de kleurstof op het einde toe". Ja, hallo! En toch moest en zou ik die macarons eens uitproberen, die kleurtjes zagen er zo mooi uit! En wat doe je dan? Dan gebruik je dat recept van die kok die zelfs moeilijke recepten makkelijk kan uitleggen, Piet Huysentruyt!


Ik weet niet of hij in Nederland gekend is, onze Piet, dus vat ik hem eens kort samen. Piet Huysentruyt is een West-Vlaamse kok die wereldberoemd in Vlaanderen is geworden door zijn programma SOS Piet! In dat programma gaat hij mensen thuis, in hun eigen keuken, helpen bij recepten die mislukt zijn. Meestal heeft Piet drie zeer belangrijke tips, die hij verteld terwijl hij de koks van dienst de fouten achtereenvolgens ziet maken. Als ze op het einde 3 belangrijke "knelpunten" kunnen opsommen, krijgen ze van Pietje drie zoenen.

Tot mijn verbazing las ik op de
VTM website dat macarons ooit het dessert geweest zijn bij een uitzendig SOS Piet, en daar stond dus het receptje bij.

Ingrediënten:

500 gram marsepein
50 gram bloem
80 gram eiwit
250 gram suiker


Zo maakte ik het klaar:
1. Ok, ik heb het recept niet 100% gevolgd. Piet zijn macarons waren namelijk niet gekleurd! En dat vond ik dus het leukste aan heel die macarons. Dus heb ik mijn marsepein eerst gekleurd. Ik dacht "zo ben ik tenminste zeker dat ik niet té veel kleurstof toevoeg" aangezien dat ook gevaarlijk kon zijn voor de macarons.
2. En toen volgde ik dus het recept: marsepein in stukjes doen en mengen (mixen) met de helft van het eiwit.
3. De rest van het eiwit en de suiker toevoegen.
4. De bloem toevoegen en mengen tot een glad deeg.
Enja, toen stond er "Dit geheel moet spuitbaar zijn, indien dit niet zo is moet je nog wat extra eiwit toevoegen". En dus voegde ik extra eiwit toe, bijna 20 gram.
5. Spuit macarons vormpjes op een bakpapier en dep het bovenste een beetje af met water om een gladde bovenkant te maken.
6. Bak in een oven van 190 graden 10 minuten.En zo kwamen ze uit de oven: 
Lading 1 toonde al aan dat er iets mis kon zijn: ze waren helemaal gebarsten, hadden ene beetje een bruine kleur gekregen en waren helemaal niet opgestegen.

Lading 2 en 3 waren nog erger: helemaal bruin!


Ze smaakten veel te zwaar en marsepeinachtig, ik vond ze echt niet zo lekker. Moet ik er bij vertellen dat ik zelfs geen moeite meer genomen heb om ze te vullen? Nee, ik vond ze echt niks eigenlijk! Ik ben teleurgesteld in Piet. Vooral de instructies waren niet echt superduidelijk, ik vind het jammer dat er geen videofragment van deze aflevering terug te vinden is. Er staat ook geen foto bij het recept. Ik vraag me dus echt af hoe zijn macarons er uit gezien hebben. En wat ik fout heb gedaan?

Om toch eens te proeven hoe een echte macarons smaakt, heb ik deze op zondag eens gekocht op de markt. Ze waren echt véél luchtiger, maar ookal zijn ze zoet, het is niet echt mijn ding. Ik denk dus niet dat ik ze nog eens ga proberen maken, hoe kleurrijk ze ook mogen zijn. Macarons, dat laat ik maar aan iemand anders over, het bakken én het eten.

11 reacties:

Evi zei

Dat wordt een mailtje naar SOS piet eh :)

Klaartje zei

Misschien moet ik dat wel eens doen en sturen ze mij die uitzending wel op, zodat ik exact kan zien wat ze doen. :-)

Fee zei

Haha, ik was ook al aan het denken: 'Piet mailen!'
Leuke site trouwens, mijn allereerste reactie, dus toch even melden dat ik hem leuk vind!

Klaartje zei

Dankjewel Eefje! :-)

snooze zei

Wat jammer! Daarom zijn die dingetjes dus zo duur, haha. Ik heb dat nog nooit geproefd zelfs, zonde!

Eline zei

Ik ken zulke koekjes helemaal niet!

Brigitte en Mark zei

Ik vind ze zo mooi eruit zien! Laatst waren we in Keulen en toen zag ik ze voor het eerst in een super chique cafe. Maar.. ze kostte 9,80 voor 100 gram! Er zaten er 4/5 in ofzo! Dus maar niet gekocht.. al is dat maar goed denk ik, denk dat ik ze er lekkerder uit vind zien dan proeven.

Juliette zei

Ik ben al de ganse week op zoek naar het recept voor kleurrijke macarons en kwam zo op je blog terecht! Wat een leuke site, heb hem alvast bij mijn favorieten gezet! Ik zal me er morgen, op een regenachtige zaterdag, eens aan wagen, en hopen dat ze lukken natuurlijk. Wish me luck :)

Anoniem zei

piet zijn recept klopt wel, alleen is dit geen recept voor Macaron des Paris maar het recept voor gewone macarons.deze zijn veel sterker van smaak.de hoeveelheid amandelen is hier veel hoger. deeg is ook droger daar gehalte droge stof hoger is.
volgende recept kan je misschien eens uittesten
310 gr. bloemsuiker samen met 190 gr gemalen amandelen mixen-mengen. 150 gr eiwit stevig opkloppen met 95 gr. poedersuiker.
eiwit opkloppen zonder suiker, als eiwit stijf is suiker zachtjes toevoegen terwijl mijn verder klopt. op deze manier krijgt mijn veel steviger schuim. oven op 160 °c 10 minuten
veel succes

Anoniem zei

op de site van elle eten staat het juiste recept. Hebben we hier al getest, ok niet perfecte vlakke rondjes maar zeer dicht in de buurt en lekker!
Zeker doen!

Klaartje zei

Ah, bedankt voor de tips! Het begint wel een beetje te kriebelen om het toch nog eens te proberen. Grappig ook dat er op de website van elle staat "TIP
Doe zoveel mogelijk op je gevoel. Macarons mislukken waarschijnlijk de eerste paar keer, vooral blijven experimenteren is het devies." Ik weet niet of ik zoveel doorzettingsvermogen heb ;-)

Een reactie posten