/*

03 september 2010

Overheerlijke brownie

In februari dit jaar trakteerde ik met wat zelfgebakken lekkers op het werk, voor mijn verjaardag. Na wat beraad besloot ik brownie te bakken, dat kon ik gemakkelijk meenemen in mijn fietszak, is snel genoeg voor veel mensen en is gewoon overheerlijk. Maar, wat ik niet besefte, is dat zelfgebakken brownie meenemen naar het werk een groot risico inhoudt. Mijn collega's zijn nu officieel verslaafd: om de zoveel maanden vragen ze opnieuw naar "zo een lekkere brownie". En ja, ik ben vatbaar voor gevlei en bak dus een brownie. Dit is dus een recept op eigen risico, wees voorzichtig met wie dat je het laat proeven. En het is nog eens heel gemakkelijk ook.Het recept hiervoor heb ik uit een Kook-magazine, elke maand gratis bij de Spar mee te nemen.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 200 gram fijne suiker
  • 150 gram bruine suiker
  • 4 eieren
  • 170 gram zelfrijzende bloem (of 170 gram gewone bloem + half zakje bakpoeder)
Laat de chocolade en boter smelten in een pannetje op een vuur. Omdat je boter bij de chocolade doet, hoeft dit niet au bain marie. Roer de suikers en de bloem voldoende onder elkaar. Voeg de eieren en de gesmolten chocolade toe en mix enkele minuten op de hoogste stand totdat alles goed gemengd is. 

Giet dit mengsel in een ingevette bakvorm en bak in een voorverwarmde oven voor 50min aan 160°C. 

Laat de brownie nog tien minuten in de oven staan zodat hij minder snel inzakt, maar hij zal altijd wat blijven inzakken. Je kan de brownie enkel serveren in de bakvorm, want hij plakt nogal aan de bakvorm, maar net dat plakkerige, vochtige maakt hem zo lekker.

Wil je de brownie nog decatenter maken? Bedek hem dan nog met een laagje chocoladeglazuur.

Hebben jullie van die recepten die je maar opnieuw en opnieuw moet klaarmaken omdat anderen er om vragen? Laat het mij weten, daar ben ik wel benieuwd naar. Als je mij het recept kan geven, probeer ik ze zelf ook eens uit.

9 reacties:

strietje zei

Mmm! Ga ik morgen eens proberen...

Brigitte zei

Jammie! Wij gebruiken altijd van die kant en klare mix voor brownies, maar dit lijkt mij veel lekkerder! (en die kant en klare brownies zijn al lekker!)

Klaartje zei

Ik vind deze inderdaad lekkerder dan die uit de kant-en-klare mixen. Maar binnenkort ga ik toch nog eens zo een mix kopen, speciaal voor de categorie "mix of nix?" om het nog eens zo objectief mogelijk te beoordelen ;)

Anoniem zei

Ik heb een recept van chocoballen, wat ik blíjf uitdelen!

3 pakken (tarwe)biscuit (zelf heb ik er 1 pak biscuit minder in gedaan)
1 grote pot nutella chocopasta
1/2 kg gepelde walnoten
200 gr smeerbare plantaardige margrine
scheut melk
geraspte kokos

- (tarwe)biscuit en walnoten grof verkruimelen
- melk, nutella en margarine toevoegen en door elkaar heen kneden
- balletjes draaien van ong 2 cm. (het werkt het makkelijkst als je je handen tijdens het draaien vochtig houdt)
- balletjes in een volle bak met kokos rollen en op een schaal leggen
- balletjes in de vriezer leggen tot ze hard zijn, ong 20 voor het serveren uit de vriezer halen
(de balletjes kunnen langere tijd in de vriezer bewaard worden)


Succes!

Klaartje zei

Super! Bedankt voor het recept, ik ga het zeker eens uitproberen!

Anoniem zei

Mijn cupcakerecept was supersimpel en kwam uit een boekje, maar iedereen was er helemaal van ondersteboven!! Ik had hem zelf nog niet geproefd, dus ik was nogal verbaasd, maar hij was inderdaad goddelijk!

Vanille cupcakes
(10 st.)

Ingrediënten
* 120 g bloem
* 140 g witte basterdsuiker
* 1,5 tl bakpoeder
* snufje zout
* 40 g ongezouten boter (kamertemp.)
* 120 ml volle melk
* 1 ei
* 0,25 tl vanille extract


Bereiding

* Oven voorverwarmen op 170 graden (325 F) Gas 3.
* Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter in een kom. Klop met een elektrische mixer op een lage stand totdat er een zandachtige structuur ontstaat en alles goed is gemengd.
* Schenk langzaam de helft van de melk in het mengsel en blijf kloppen totdat de melk is net is opgenomen.
* Klop in een tweede kom het ei, het vanille extract en de overgebleven melk een paar seconden door elkaar. Voeg het daarna toe aan het bloemmengsel en blijf kloppen totdat alles net aan is opgenomen. Schraap ook de ingrediënten aan de zijkant van de kom met een rubberen spatel door het mengsel. Blijf vervolgens nog een paar minuten doorkloppen totdat er gladde mix ontstaat. Niet overmixen!
* Schep de mix tot 2/3 in papieren bakjes en bak ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, óf totdat ze licht goudkleurig zijn en de cake terugveert als je er op drukt. Als je een satéprikker in het midden van de cupcake prikt moet deze er schoon weer uitkomen. Laat de cupcakes even in het bakblik afkoelen voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen.

Mariel zei

Lekker!

Loeder zei

ohh het water loopt me in de mond!

Brigitte en Mark zei

Het staat nu in de oven! Ben benieuwd hoe mijn eindresultaat zal zijn ;D

Een reactie posten