/*

14 september 2010

Nesquik is geen cacaopoeder

Ok, de titel klopt niet helemaal. Eigenlijk moet er staan: "Nesquik is zoveel meer dan alleen maar cacaopoeder", maar dat klinkt zo positief. Wat ik eigenlijk duidelijk wil maken is dat Nesquik chocomelkpoeder en cacaopoeder niet hetzelfde zijn. Als er in een recept 'cacaopoeder' tussen de ingrediënten staat, vermoed ik dat veel mensen Nesquikpoeder zullen gebruiken, ik deed dit vroeger, jaren geleden, zelf ook - dat had ik nu eenmaal in huis. Maar ik zou het dus nooit aanraden. Wat ik wel aanraad? Puur cacaopoeder! Te koop in verschillende supermarkten, onder andere van het merk Van Houten. Zeker te vinden in de Colruyt (3€ voor een pakje van 250 gram).


Op de foto kan je al duidelijk het verschil zien tussen puur cacaopoeder en Nesquik. Puur cacaopoeder ruikt heerlijk intens naar chocolade en smaakt heel bitter, helemaal niet lekker eigenlijk. Nesquik is veel lichter van kleur en smaakt wel nog aangenaam als je er eens puur van proeft, zoet en met een chocoladesmaak.


Wat zit er dan allemaal in die Nesquik buiten cacaopoeder? Wel, suiker, héél veel suiker! Suiker is het eerste ingrediënt dat je tegenkomt op de ingrediëntenlijst op de doos. En het eerste ingrediënt komt er het meest in voor, de volgorde van de ingrediënten is volgens de wet vastgelegd van veel naar weinig. Verder zit er mager cacaopoeder in. "Mager" betekent dat er nog cacaoboter uit het poeder geperst is, dus er zit minder vet in dan in het puur cacaopoeder van Van Houten. Vanaf minder dan 20% mag je je cacaopoeder "mager" noemen. Het cacaopoeder van Nesquik bevat 19,5% vet, die van Vanhouten 21%.
Verder zit er nog in:
Dextrose oftewel druivensuiker: opnieuw suiker, maar van deze zou je dus energie moeten krijgen
Emulgator: om alles beter te laten mengen
Sojalecithine: in feite ook een emulgator, maar moet apart vermeld worden op de ingrediëntenlijst omdat het een allergeen is; het kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een soja-allergie
Vitaminen, mineralen, zout, kaneel en aroma's: wat extra toevoegingen om het "gezonder" (zo promoten op de verpakking nogal het feit dat er vitaminen en mineralen inzitten - gezond voor de kindjes - maar echt gezond is het niet, want er zit véél meer suiker in) of lekkerder te maken.
Dit alles maakt ook dat Nesquik per 100 gram zo een 30 kcal méér heeft dan puur cacaopoeder. Er zit zo een 76 gram suiker in per 100 gram, terwijl bij puur cacaopoeder dit maar 0,5 is!!

Dus, om het even samen te vatten: Nesquik poeder is misschien wel heel lekker om chocomelk van te maken, maar als er in een recept "cacaopoeder" staat, wordt er doorgaans het pure goedje bedoeld. Het is niet echt de bedoeling om heel wat extra suiker toe te voegen. Hiermee maak je je gebak onnodig nog zoeter en de chocoladesmaak zal minder intens zijn.

En omgekeerd, als je van je puur cacaopoeder een lekkere chocomelk wilt maken, vergeet dan niet wat extra suiker toe te voegen. Doorgaans volstaan twee theelepels suiker per theelepel cacaopoeder om de bittere smaak van pure chocolade te neutralizeren. Mmm, ik krijg zin in chocomelk :-)

Gebruiken jullie lezers al puur cacaopoeder of durven jullie wel eens te "zondigen" en wordt er Nesquik (of ander chocomelkpoeder met véél suikers) gebruikt? Laat het me weten, ik ben benieuwd of ik niet opgeschreven heb wat iedereen eigenlijk al lang wist.

6 reacties:

Eline zei

Alleen cacaopoeder, altijd al gedaan eigenlijk :)

Amber zei

Ik gebruik voor chocolademelk altijd Nesquik eigenlijk, soms als ik hem in een pannetje maak gebruik ik wel cacaopoeder. Voor bakken NEVER, altijd cacaopoeder!!! :P

Klaartje zei

Super, heel flinke baksters :)

Brigitte en Mark zei

Hmmm nesquick! Nu heb ik zin in chocolade melk! Ik gebruik niet zo vaak recepten waar ik cacaopoeder voor moet gebruiken, daarom hebben we het ook niet in huis.

Anoniem zei

Cacaopoeder is echt één van die dingen die we standaard in huis hebben voor bakbevliegingen, ik zou ook nóóit Nesquik gebruiken. Dat strooi ik op de vanillevla :P

Nikki zei

Ik gebruik altijd Droste cacaopoeder voor het bakken en voor de chocomelk en mmh heb net maar even een lekkere grote beker gemaakt yum yum heerlijk met dit rotweer :)

Een reactie posten