/*

08 september 2010

Mix of nix? Pizzadeeg van Maizena

Mijn vriend en ik hebben een deal: als het je verjaardag is, kookt de ander wat jij maar wilt. En zo vroeg hij calzone. Calzone? Dat had ik nog nooit gemaakt en leek mij veel te moeilijk, niet iets dat je na't werk snel even in elkaar flanst. Bovendien is pizzadeeg een deeg dat koud moet rijzen, niet echt mijn specialiteit. Maar goed, hij bleef voet bij stuk houden, hij wou calzone. En dus kocht ik in de winkel pizzadeegmix van Maizena. Want calzone, dat is toch gewoon een dichtgevouwen pizza? En bij deze mix hoefde ik het deeg niet meer te laten rijzen, dan kunnen we wat sneller beginnen eten, handig, toch?
Lees hier verder hoe mijn avontuur met de calzone afliep.. ok, toch een teaser dan: het was niet zo goed. Maar lag dat nu aan de mix of aan mij?

Wat de doos belooft
De doos belooft dat je pizzadeeg klaar is in een minuut en dat je enkel water moet toevoegen. Wel, dat is helemaal correct.
Verder staat er op de doos op een rode, opvallende achtergrond "Een gouden regel: beter te weinig water gebruiken dan te veel". Wees toch niet véél te voorzichtig hiermee, dat deed ik bij het eerste deeg en ik goot voorzichtig wat water bij, kneedde, weer wat water, kneedde, maar daar is het deeg precies niet voor gemaakt, het had geen goede structuur. Beter is in één keer bijna al het water toe te voegen en dan te beslissen of er nog meer water nodig is: kneed je deeg maar één of twee keer, je deeg moét binnen de minuut gekneed zijn, zoals de verpakking zegt.


Zo ging ik te werk
Dit is heel kort samen te vatten: deeg kneden, deeg uitrollen. Klaar! Ok, het uitrollen vergt wat oefening, want pizzadeeg is een speciaal, trekkerig deeg. Je mag vooral niet trekken aan het deeg, want dan scheurt het. Ik kreeg het niet zo vlak of rond als ik zou willen en kon al zeker niet draaien zoals een echte pizzabakker. Op de doos mocht misschien nog wat extra uitleg staan over hoe je hem heel dun krijgt.Toen ik tevreden was, heb ik wat tomatensaus en groentjes tussen de pizza gelegd en toegevouwen. Ingesmeerd met wat eigeel en de oven in. Ik durf het bijna niet te tonen, maar dat zag er zo uit (hij was gescheurd toen ik hem van de tafel wou verplaatsen naar de ovenplaat, en dat die ovenplaat nog heet was van de vorige pizza hielp ook niet, terwijl ik hem aan het vullen was, was de bovenste flap al aan het smelten en dan moest die nog toegevouwen worden, maar dat zijn allemaal excuses natuurlijk):


En zo werd het opgegeten:

Eigenlijk viel dat nog erg mee, hoe het de oven uitkwam (t.o.v. hoe hij er in ging). Maar, nu komt het, ik vond het helemaal niet lekker. Het was net of je deeg, heel dik deeg, met een beetje tomaat en groenten at. Het deeg was echt heel dik geworden, vooral ook aan de onderkant.

Zou ik het nog maken? Zou ik het aanraden?
Wel, ik denk dat ik het nog eens een tweede kans zou geven, maar dan voor een gewone pizza. Geen dichtgevouwen knoeiboel meer voor mij, dankjewel. Het is echt heel gemakkelijk om te maken en écht in 1minuut klaar, zeker als je 't goed kan uitrollen. Als je zelf je deeg maakt, moet je het laten rijzen en dat is vrij delicaat en duurt ook wel even. Het is écht een voordeel dat dit meteen klaar is.
Ik zou het ook wel aanraden aan mensen die graag een pizza eten met een dikke korst, want dat krijg je hier echt wel. Maar voor wie liever een dunne, knapperige korst eet (zoals ik), raad ik eerder van een kant en klare pizzabodem aan óf gewoon een lekkere pizza uit de diepvries.

En mijn vriend? Die heeft beloofd dat ik nooit meer pizza calzone moet maken. Die eten we in het vervolg wel in de pizzeria ;-)

3 reacties:

Amber zei

bahbahbah ik heb het sowieso met pizzadeeg uit pak, dat wordt zo dik en is echt smerig. ik hou van dun en krokant... meer beleg dan bodem en niet andersom...

Eline zei

Haha hoe bedenkt ie ook echt dat ie calzone wil! Mannen! ;)

strietje zei

Ik heb die mix ook nog gebruikt om een gewone pizza mee te maken, en de smaak viel dan wel nog mee... Ik herinner me vooral dat ik enorme moeite gehad heb om het deeg deftig uit te rollen :D

Jammer dat het niet gelukt is, ik was wel benieuwd om het dan zelf ook eens te proberen...

Een reactie posten