/*

09 september 2010

Mijn kookboeken: "Ons Kookboek" van de boerinnenbond

Bij deze start ik met een nieuwe rubriek die een aantal weken na elkaar zal terugkomen, namelijk een bespreking van mijn kookboeken. Ik heb eigenlijk niet veel kookboeken, ik probeer mij altijd in te houden om er geen te kopen, maar vraag ze wel als cadeau voor verjaardagen en dergelijke. Om de maand ontleen ik wel een stapel kookboeken uit de bibliotheek en nog vaker zoek ik mijn recepten en inspiraties op het internet. Een aantal van mijn eigen kookboeken gebruik ik toch regelmatig, van anderen moet ik toegeven dat ik er zelden iets uit klaarmaak. Vandaag zal ik je laten weten wat ik persoonlijk vind van het boek dat ik al het langst bezit: het in Vlaanderen wereldberoemde "Ons Kookboek".


Voor zij die het boek toch niet kennen: Ons Kookboek is een boek dat al ee
uwig lijkt te bestaan en uitgegeven wordt door de kvlv, wat staat voor de Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen, en ook wel in de volksmond "de Boerinnenbond" wordt genoemd. Het is het meest verkochte Vlaamse kookboek ooit en is in zo goed als élke Vlaamse keuken terug te vinden. Mijn moeder heeft het, mijn tantes hebben het, mijn broer, mijn zus, mijn vriendinnen, ik denk wel iedereen die ik ken het heeft. In veel families is het een traditie om het boek cadeau te doen als zoon of dochter uit het huis gaat of trouwt. De versies van de moeders en tantes zien er vaak ook goed gebruik en soms zelfs afgeleefd uit.

Maar goed, dat is genoeg randinformatie, nu naar het boek zelf. Het boek is een dik boek en heeft sinds een aantal jaren en vernieuwde kaft gekregen, die ik wel mooi vind. Hetboek om
vat zo goed als alle Vlaamse klassieke kost. Het omvat 32 hoofdstukken, waarvan een aantal zijn: koffie - thee - high tea, aperitieven - aperitiefhapjes, eierbereidingen, fruitbereidingen, sorbets en roomijs, hartige en zoete gebakken en snoeperijen, eetbare bloemen,.... Voor de gemakkelijkheid ga ik mij hier vooral concentreren op de zoetigheden en gebak. Maar laat het duidelijk zijn dat dit een zéér zéér volledig kookboek is, met niet alleen duizenden recepten, maar ook informatie over onder andere gezonde voeding, koken met een microgolfoven en info over naar welke kant het scherpe kant van je mes moet liggen als je de tafel dekt.

Zoetigheden zijn terug te vinden onder de hoofds
tukken Melkbereidingen, Sorbet en ijsroom, Hartige en zoete gebakken en snoeperijen en Fruitbereidingen. Dat alleen als omvat honderden (werkelijk!) recepten. Je vind bijvoorbeeld niet één bavarois, maar maar liefst 17 soorten bavarois, van aardbeien tot vanille. Die volledigheid is echt dé troef van het boek. Bij elk hoofdstuk staat er ook nog extra ingrediënten-, technieken- of andere informatie.
Mijn favoriete dessertrecepten uit dit kookboek zijn die van de bavarois, de tiramisu, boterrooms, banketbakkersroom en milkshakes.

Wat ik wel jammer vind is dat er maar weinig foto's zijn. Vooral
voor zoetigheden kan ik mij de verschillen tussen pakweg een "siroopbol" en een "siroopkaramel" veel beter voorstellen. Soms maak ik dus iets, waarvan ik niet zeker weter hoe het resultaat er uit zou moeten zien. Bladeren in een k
ookboek met foto's is ook een veel grotere inspiratie dan bladeren en alleen maar lettertjes en cijfertjes te zien.

Een ander nadeel is dat er veel verwezen wordt naar "basisrecepten". Zo wordt er voor bijna elk hoofdstuk vanaf een bepaald moment geschreven "werk verder volgens het basisrecept van vanille-ijsroom" of staat er in het begin "volg het recept van het vanille-ijs". Dit kan soms wat verwarrend werken, soms is niet duidelijk waar je moet beginnen of stoppen met het volgen van het basisrecept. Bijna al de ijsroomrecepten uit dit boek kan ik trouwens niet maken omdat ik geen ijsmachine bezit, jammer!

Z
ou ik het kookboek aanraden?

Zéker en vast wel! Ik noem wel wat nadelen, maar die zijn allebei te wijten aan de omvang van dit boek. Van alles een foto publiceren of de basisrecepten uitschrijven zou het boek alleen maar nog dikker maken.
Zeker als je niet alleen wat zoete, maar ook wat basisrecepten aan je collectie wilt toevoegen is dit ideaal. Het is een samenvatting van echt ontzettend veel informatie, van tips over het organizeren van feestjes tot het kweken van je eigen kruiden. Dit boek heeft in Vlaanderen niet zomaar de bijnaam "de bijbel van de Vlaamse kookboeken" gekregen, het heeft het écht verdiend. Het omvat alles wat je moeder je had moeten leren, maar waar ze geen tijd voor had. Tegenwoordig kopen die moeders je gewoon "ons kookboek".

W
aar te vinden?

Ons Kookboek is in Vlaanderen te vinden in alle grote boekhandels, maar is voor de Nederlandse lezer(essen/s) onder jullie ook te vinden op onder andere de boekenwebshop Bol voor ongeveer 31€.

0 reacties:

Een reactie posten