/*

15 september 2010

Mijn keukenkast, deel 2: de nieuwe versie

Ongeveer twee weken geleden liet ik jullie mijn voorraad bakingrediënten zien en hoe ik ze bewaar. Vooral dat laatste was niet spectaculair. Mijn voorraadkast is niet echt een mooie kast en hoe vaak ik ook alles herschik, het wordt in no-time terug een rommeltje. Maar daar het ik dit weekend wat verandering in proberen brengen. Zien jullie het verschil? Ik zal uitleggen wat ik allemaal veranderd heb.

De opvallendste verandering zouden de planken moeten zijn. De houten planken vond ik niet zo mooi en vooral niet erg onderhoudsvriendelijk. Vlekken trokken echt in het hout en als je er met een natte doek over ging, werd het wel proper, maar je kon het niet snel afdrogen omdat het nat in het hout trok. Alle planken zijn nu bedekt met een kleeffolie met een lekker fel kleurtje en een mooi patroon. Bij enkel de bovenste plank heb ik ook de onderkant beplakt, omdat je deze zo goed ziet.

Zo ben ik te werk gegaan:
Ik heb de planken eerst goed proper geveegd met een natte doek en laten drogen. Daarna kon ik het kleeffolie in de lengte over de plank leggen en de juiste lengte afsnijden. Over de lengte van de plank heb ik het kleeffolie aangedrukt met een lat zodat er geen bellen inzaten. De zijkanten blijven wel niet zo goed plakken, soms heb ik deze nog extra vastgemaakt met wat plakband. En klaar!

Ik ben ook nog eens naar de Ikea geweest en heb daar een extra glazen "Förhöja" bakjes gekocht. Ookal zijn ze niet terug te vinden op de website, in de Ikea winkels worden ze wél verkocht. Ze kosten ongeveer 30€. Ik heb nu dus twee houten bakken met daarin elk 5 glazen bakjes. Voorlopig staan ze nog op ons extra aanrechtjes (ook uit de Ikea en ook van Förhöja, meer wel op de website: hier), maar het is de bedoeling dat ze onder de witte kastjes komen te hangen. In de 5 extra bakjes zit nu bloemverbeteraar, rietsuiker, kokospoeder, cacaopoeder en havermout.
Om alles gemakkelijk te kunnen onderscheiden heb ik er stickertjes opgeplakt en bij de meelverbeteraar ook de instructies, die ik normaalgezien van het pak aflees. Mijn droge gist durf ik wel niet in de bakjes te stoppen, ze sluiten toch niet 100% en beetje suiker, zout of water kan fataal zijn voor de werking van je gist.

Verder heb ik ook nog wat andere papieren zakken vervangen door glazen bokalen die gewoon in de kast staan. Enkele bokalen heb ik gerecupereerd uit het glasafval: een paar potten nutella, appelmoes, spaghettisaus, mini confituurpotjes,... Dan heb ik nog wat extra grote bokalen gekocht voor de broodmeelmixen. Hier heb je heel veel van nodig, dus een nutellapot vullen met broodmix is een beetje nutteloos. De bokalen kocht ik bij de Casa (maar staan ook in de Blokker) en kostten ongeveer 4€. Ik denk dat ik er nog een paar ga bijhalen, ook voor de pasta zouden wat grotere potten handig zijn.


Met de restjes van het plakfolie (ik had ook nog restjes zwart liggen), heb ik dan 4 gelijke kartonnen doosjes beplakt. Dat maakt ze er nét iets mooier uitzien en steviger. Deze doosjes gebruik ik voor aardappelen, knoflook en ajuinen. Vooral de ajuinen verloren altijd schillen in mijn voorraadkast, wat het een vieze boel maakte. Nu kan ik die schillen dus uit de doosjes rapen.
Wat vinden jullie ervan? Zien jullie het verschil? Ik ben in ieder geval heel tevreden!

4 reacties:

Brigitte en Mark zei

Een echt bakparadijs :D

Eline zei

Helemaal leuk!

Anoniem zei

oooh al ik dit zie heb ik zo'n zin om op mezelf te gaan wonen!! Lekker mijn eigen keukentje inrichten ^_^

Brigitte en Mark zei

Glyn, dat lijkt mij ook super leuk, vooral omdat je dan zelf kan kiezen wat je klaarmaakt voor eten enzo!

Een reactie posten