/*

10 september 2010

Koekjeskoek op de koekjeshoek of ook wel stapelkoek, metselkoek of petitbeurrekestaart

Voor dit recept heb ik al vele verschillende namen gehoord, in mijn streek noemen ze het metselkoek. Want wat je eigenlijk maakt is wat "metselbrei" om verschillende koekjes te stapelen. Soms is het leuk en handig om een koekje uit de winkel te gebruiken om snel toch iets in elkaar te steken en het gevoel te hebben het zélf gemaakt te hebben. Als je de taart eenmaal gemaakt hebt, kan je hem bovendien versieren zoals je wilt, zodat er toch een persoonlijke touch wordt gegeven aan deze zelfgemaakte, maar niet gebakken, taart. Ik geef jullie de basisboterroom die je kan gebruiken als voegsel en een paar variaties. Ze zijn echt heel eenvoudig.Gewone boterroom (voor 2 pakken petitbeurrekes)
250 gram boter, 250 gram poedersuiker, 1 ei
Roer de boter romig met een elektrische klopper en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Klop het ei goed los en klop het beetje bij beetje onder het boter-suikermengsel tot je een luchtige boterroom bekomt.

Chocolade botterroom (voor 2 pakken petitbeurrekes)
200 gram boter, 200 gram bloemsuiker, 90 gram pure chocolade
Laat de chocolade au bain marie smelten. Maak een gewone boterroom van de boter en poedersuiker (zonder ei) en voeg beetje per beetje de gesmolten chocolade toe.

Chocolade-amandel (voor 24 petitbeurrekes)
100 gram pure chocolade, 100 gram boter, 80 gram poedersuiker, 3 el gehakte amandelen of amandelpoeder
Smelt de chocolade en boter op een vuurtje (door de boter hoeft dit niet au bain marie), meng de poedersuiker en amandelen erdoor.

Zo ga je verder te werk:
Creeër een bodem door verschillende petitbeurrekes naast elkaar te leggen. Bedek deze met een laag boterroom. Bedek opnieuw met een laag petitbeurrekes, maar stop deze koekjes eerst in een kopje koffie of chocolademelk. Dan bedek je opnieuw met boterroom en blijf zo doorgaan tot je boterroom bijna op is. Voeg dan geen laagje koekjes meer toe, maar bedek ook de zijkant van je stapelwerk.
Versier met hagelslag, chocolade vlokken, pralinénootjes of ander lekkers. Laat het een aantal uren in de koelkast staan voor je hem opeet, dan wordt hij het lekkerst.

6 reacties:

Eline zei

wat zijn petitbeurrekes?

K. zei

Een merk van koekjes (Petit Beurre van Lu), vierkante droge biscuitjes. Je kan natuurlijk ook altijd andere droge boterkoekjes gebruiken.

Astrid zei

Bij ons noemen we dat 'happy birthday-taart' omdat die altijd gegeten wordt op verjaardagen...
Heerlijk!

Brigitte zei

Ik zei vandaag al tegen mijn moeder. We hoeven nooit meer vlaai bij de bakker te kopen, ik maak voortaan alles zelf haha. Mede dankzij deze blog!

K. zei

Super, ik ben blij dat je iets aan mijn blogs hebt :-) Ik koop ook bijna nooit meer vlaai, maar toch zijn er een paar die ik nog niet kan namaken ;-)

kim zei

Het lijkt me heerlijk.

Een reactie posten