/*

16 september 2010

Kersen ontpitten met en zonder ontpitmachine

Kersen en krieken zijn een dankbaar zomerfruit om in je gebak te gebruiken, of gewoon lekker van te snoepen. Helaas is de zomer al zo goed als voorbij, maar als je er wat in de diepvries hebt liggen, kan je er ook nog de rest van het jaar van genieten. Misschien heb je zelfs nog onontpitte kersen in het vriesvak liggen. Dan heb je geluk en heb je nog iets aan dit artikel, want vandaag wil ik het hebben over het ontpitten van kersen. Het lijkt een hele klus, maar dat valt echt wel mee. Ik toon jullie 3 manieren om het aan te pakken. Wees wel voorbereid op wat spatten en sap, doe zeker een keukenschort over je propere kleren aan en hou wat keukenrol bij de hand om af en toe de handen aan af te vegen.


Methode 1: de alomgekende kersenontpitter
Ik heb een heel oud exemplaar geleend van mijn moeder, maar hij werkt nog perfect. Het principe is heel eenvoudig: leg de kers op het houdertje en duw de staaf naar beneden, de pit valt er dan onderuit. Ik kan een goed tempo opbouwen door een kers met mijn rechterhand te pakken en te ontpitten en dan met links weg te liggen terwijl ik al de volgende pak. Zo kan ik 800 gram kersen op ongeveer 20minuutjes ontpitten.

Methode 2: met een paperclip of ijzerdraadje
Deze methode duurt wat langer, maar is handig als je geen kersenontpitter in huis hebt. Je buigt een lus in ijzerdraad (of je buigt de binnenste ijzerdraad uit de paperclip en gebruikt de paperclip) en daarmee ga je de pit uit de kers halen. Steek de lus door het gaatje van de steel, draai een halve cirkel en trek hem naar buiten. Normaal komt de pit dan mee naar buiten. Het klinkt alsof het niet lukt, maar dat doet 't echt wel!

Methode 3: de kersen opensnijden
Soms moeten kersen voor een recept niet volledig meer zijn, omdat ze toch gemixt worden bijvoorbeeld. In dat geval kan je de kersen gewoon opensnijden met een mes en de pit er uit halen. Dat is de eenvoudigste methode, niks speciaals voor nodig. Maar echt snel gaat het niet, vind ik. En je wordt er het vuilst van.

Omdat de uitleg soms wat moeilijk te begrijpen is, heb ik een filmpje gemaakt van alle drie de methodes, zie hier (het is mijn eerste bewerkt filmpje, kwaliteit is dus niet super)

6 reacties:

Brigitte en Mark zei

Handige tips! Kun je die kersenontpitter ook voor druiven gebruiken?

Caroline Brouwer zei

Geef mij maar de kersenontpitter, die werkt geweldig! Tegenwoordig hebben die ook een beschermkapje, zodat het niet zo spettert.

strietje zei

Ik had geen idee dat er zoiets bestond als een kersenontpitter... :D

Theo zei

Leuk hoor, zo'n filmpje. Dit is beter te begrijpen dan een schriftelijke uitleg. Goed idee!

Klaartje zei

Dankjewel, Theo. Ik heb er ook wel wat tijd ingestoken om het te bewerken, maar nu dat ik weet hoe het moet, denk ik dat ik wel wat vaker filmpjes ga maken.

Anoniem zei

Wat leuk! Ik heb nog nooit iets met kersen gemaakt, maar dan ga ik zeker zo'n ontpitter zoeken! (als we die niet al gewoon hebben liggen tussen alle andere kook- en bakzooi)

Een reactie posten