/*

01 september 2010

E-nummers op de ingrediëntenlijst

E-nummers, ik herinner mij dat toen ik een jaar of 10 was, mijn broer (die 7 jaar ouder is) opeens ontdekt had dat E-nummers op de ingrediëntenlijst van pakweg een fles cola slecht zou zijn, kankerverwekkend. Ik weet niet meer of hij dacht dat allé E-nummers ongezond waren of alleen maar bepaalde, maar in ieder geval betekende het dat ons moeder geen cola meer mocht kopen in de Aldi, die was ongezond! De cola van de Aldi drink ik nogsteeds niet echt graag, maar heel het gedoe van de E-nummers was ik ondertussen al járen vergeten, ik at alles weer gewoon met het gedacht 'van alles krijg je wel een beetje kanker, die nummers zullen wel geen kwaad kunnen'. Tot een aantal weken geleden, online zoekend naar applications voor mijn gsm, kwam ik de application 'E numbers' tegen. Dat leek mij wel wat. Ondertussen heb ik mij een beetje in de E-nummers verdiept.Wat is zo een E-nummer nu net?
E-nummers zijn additieven bij een bepaald voedsel. Additief wil zeggen 'toevoeging', ze zijn dus niet essentieel en hebben geen voedingswaarde, maar worden toegevoegd om kleur te geven, de bewaartijd te verlengen, de structuur van het voedsel te behouden of de smaak wat sterker te maken.
Het gebruik van deze additieven wordt door Europa gecontroleerd en zij hebben aan elke mogelijke additief een nummer gegeven, de E staat trouwens voor Europa in het nummer. Europa controleert of de additieve veilig zijn en alleen de veilige E-nummers mogen gebruikt worden en worden opgelijst. Als achteraf toch gevonden wordt dat een E-nummer onveilig zou zijn, wordt het van de lijst geschrapt.


Zijn E-nummers slecht?
Nee, E-nummers zijn niet slecht, er wordt over gewaakt dat alle additieven onschadelijk zijn voor de gezondheid. Schadelijke additieven mogen in Europa niet in voedsel worden gebruikt en voedsel met schadelijke additieven mogen niet worden ingevoerd.
Toch zijn er enkele neveneffecten die verondersteld worden bij bepaalde E-nummers, onderzoek spreekt elkaar soms tegen, soms heeft het onderzoek niet genoeg testen gedaan om algemeen als correct beschouwd te worden. Het gaat eigenlijk maar om twee neveneffecten:  allergische reacties en  een verband tussen de additieven en ADHD bij kinderen.


Zo worden synthetische kleurstoffen al jaren in verband gebracht met ADHD en allergieën bij kinderen. Sinds 20 juli 2010 moeten fabrikanten een waarschuwing zetten op de etiketten als het product 1 of meerdere azokleurstoffen bevat. Op het etiket moet de naam van het E-nummer staan en de tekst "kan de activiteit of de oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden". 


Let ik nu altijd op die E-nummers?
Wel nee, eigenlijk niet. Ik vind het wel leuk om af en toe op te zoeken wat er nu net allemaal in je koekje of frisdrank zit, maar eigenlijk ben ik vrij gerustgesteld. Ik denk dat ik wel op zoek ga gaan naar de tekst die vermeld moet worden bij de azokleurstoffen. Het overgrote deel van de andere E-nummers is gewoon onschadelijk. En als ik lees "mogelijke allergische reactie" eet of drink ik het wel op, maar koop ik het misschien de volgende keer niet zo snel (ligt er ook net aan hoe lekker het is).
Ik vind ik de gsm applicatie ook een tip voor strikte vegetariërs en veganisten. Zo een E-nummer geeft je helemaal geen idee over de oorsprong van het additief, en met de applicatie vind je die wel. Maar zouden er veganisten op mijn blog komen? 


Nu aan jullie: hoe denken julie over E-nummers? Letten jullie er op? Letten jullie uberhaupt op de ingrediëntenlijst op verpakkingen?

7 reacties:

Eline zei

Heel interessant artikel! Ik let er zelf eerlijk gezegd echt nooit op :$

elizabeth.izaks zei

Interessant artikel! Ik had ook al eerder gehoord dat sommige E middelen zoals aspartaam (ik weet niet precies welk nummer dat is) slecht/kankerverwekkend zijn. Maar is dat niet zo dan?

K. zei

Ja, inderdaad, rond aspartaam is al veel te doen geweest. Toch heeft de Europese Unie dat dus onderzocht en veilig bevonden. Nu meen ik mij te herrinneren dat er twee groepen hebt die een beetje "vechten" tegen elkaar: de suikerlobby en de frisdrankenlobby. Kunstmatige zoetstof is echt vele malen zoeter dan suiker en de suikerfabrikanten zouden schrik hebben dat suikervraag enorm gaat dalen en daarom zouden zij proberen aan te tonen (en onderzoekers bepalen om dat te onderzoeken) dat kunstmatige zoetstoffen slecht en kankerverwekkend zijn. De frisdrankenlobby wil dan weer aantonen dat dat niét zo is om mensen toch hun frisdrank te laten drinken. Eigenlijk wel grof als het zo zou werken. De Europese Unie lijkt mij toch wel een onafhankelijke instelling (hoop ik) en als zij het veilig vinden, vertrouw ik het.
Bij E-nummers is er ook wel sprake van een maximale toelaatbare inname, wat meestal niet door normaal gebruik overschreden wordt. Je zou al 40 liter frisdrank moeten drinken bijvoorbeeld eer je de negatieve effecten echt ontwikkeld.

Maar misschien ga ik daar nog wel eens een stukje aan weiden, aan heel die anti- en pro-aspartaam onderzoeken en dergelijke, je brengt me op ideëen!

Aspartaam is trouwens E951.

K. zei

*onderzoekers te betalen, niet bepalen :-)

K. zei

*wijden, aiai, wat is het hier toch met die spel- en typfouten! Danku lief, om mijn site na te lezen :p

elizabeth.izaks zei

Okee interessant! Leuke site trouwens, ik ben hier gekomen door je spam op misslipgloss :p Maar echt heel leuk, ik hou zelf ook erg van bakken en koken!

Anoniem zei

boekje met alle e-nummers die tegenwoordig in eten zitten en waar er inmiddels meer dan 80.000 van zijn verkocht
http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php

Een reactie posten