/*

30 september 2010

Caramel cupcakes


Een paar weken geleden heb ik deze cupcakes gemaakt. Ze zijn geïnspireerd op een recept voor shortbread met caramel en chocolade, wat er heel erg als een twix uitzag. Maar ik heb het geprobeerd toe te passen op cupcakes. Ze waren enorm goed gelukt en ik zal ze zeker nog eens opnieuw maken. Ze zijn niet supergemakkelijk en het duurt even voor ze klaar zijn, maar ik vind ze wel ongelofelijk lekker. Ik houd wel van de caramel en had nog nooit zelf caramel gemaakt. En hoewel het eventjes duurt, is caramel maken veel gemakelijker dan ik had verwacht! De caramel is een beetje knapperig en dat vind ik wel fijn bij de zachte structuur van een cupcake om toch ook iets te hebben om op te knabbelen. Heb je geen zin om cupcakes te bakken? Scroll dan snel helemaal naar beneden, want daar is en shortcut voor de niet-bakkers, toch een lekker receptje met caramel en chocolade!
Voor de cupcakes (+/- 15 stuks, aangepast recept van de vanille cupcakes van Martha Steward)
Ingrediënten:
* 200 gram bloem
* 4 gram bakpoeder (of 3/4 theelepel)
* 1/2e theelepel zout
* 85 gram boter (op kamertemperatuur)
* 150 gram suiker
* 2 grote eieren
* 1 tl vanille extract
* 100ml melk


Zo ga je te werk:
1. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
2. Mix in een tweede kom de boter met suiker tot hij luchtig is. 
3. Voeg één voor één de eieren toe aan de boter en suiker toe, mix tot ze volledig zijn opgenomen. Voeg het vanille extract toe.
4. Voeg de bloem toe in 3 delen en tussendoor de melk in 2 delen.
 Mix telkens tot het deel is opgenomen en blijf nog even doormixen na het laatste deel.
5. Bak in een oven van 175°C voor ongeveer 20min. Ze zijn klaar als ze wat terugveren als je op de bovenkant duwt.


Voor de caramel (oorspronkelijk van Bakers Royal)
Ingrediënten:
* 1 cup (240 ml) gecondenseerde melk
* 1/2 cup (75 gram) bruine suiker
Zo ga je te werk:
1. Voeg de suiker bij de gecondenseerde melk en verwarm op een laag vuurtje voor 60 a 90 minuten tot het dikker en caramelkleurig wordt. Zorg dat je regelmatig roert. In het begin lijkt er niet veel te gebeuren, maar daarna kan het heel snel veranderen.
2. Verdeel met een lepel de caramel over de cupcakes en laat deze daarna een nachtje opstijven of zet ze één uur in de diepvries.

Voor de chocolade:
Ingrediënten:
* 1 1/2 cup (240 gram) chocolade
* 2 eetlepels (10 ml) room (> 30% vetgehalte)

Zo ga je te werk:
1. Smelt de chocolade met room au bain marie
2. Giet over de caramel op de cupcakes en laat hard worden

Smakelijk!

P.S.: Voor zij die geen cupcakes willen bakken, kan je ook stapelkoekjes maken van biscuitjes of petit beurre koekjes, met daartussen de caramel en erbovenop de chocolade. Ik heb dit uitgetest met de restjes die ik had en ook dit smaakte enorm!

3 reacties:

Amber zei

Aaah dit ziet er heerlijk uit! :D

Caroline Brouwer zei

Als je je vuur hoog zet en goed met een garde roert, hoeft de karamel maar 10 - 15 minuten te koken, scheelt een hoop tijd! zie mijn recept: http://carolinebrouwer.blogspot.com/2010/09/millionaires-shortbread.html

Klaartje zei

Dankjewel voor de tip Caroline, want een uur verwarmen vond ik nogal lang (heb ondertussen wel een hele stapel afwas gedaan en opgeruimd in de keuken, dus dat was ook eens goed). Volgende keer probeer ik het op een warmer vuur! :)

Een reactie posten