/*

20 september 2010

Brood bakken met een broodmachine

Sinds bijna een jaar bakken mijn vriend en ik regelmatig zelf ons brood. We wonen redelijk ver van de bakker en ik eet eigenlijk helemaal niet zo graag brood. Dus kochten we een redelijk goedkoop broodbakmachine (merk Domo) uit de Aldi. Ik hoopte dat zelfgemaakt brood véél lekkerder ging zijn ;-) In het begin maakten we bijna dagelijks ons eigen brood. Een brood van 500 gram bloem raakt op één dag zo goed als opgegeten, dus het was nodig bijna elke dag een te bakken als we helemaal niet naar de bakker gingen. Tegenwoordig stoppen we toch terug eens bij de bakker, gewoon omdat we te lui zijn of vergeten om er zelf een te maken. Maar 'te lui' is bijna geen excuus, want hoewel iedereen denkt dat je eigen brood maken veel werk is, is dat met een broodmachine helemaal niet het geval! Hier is hoe we te werk gaan voor ons dagelijks brood:


Je hebt nodig:
Een broodmix of meel dat geschikt is om brood me te bakken
Water
Wat boter op kamertemperatuur
Zout
Natte of droge gist
(Suiker)
En zo ga je te werk:
Als je een broodmix koopt, staat het recept voor je brood altijd op de verpakking.
Zowel voor een klein, middelmatig of groot brood. Het is belangrijk dat je die hoeveelheden volgt, want elke deegmix kan weer anders zijn. Toch is de volgorde en methode altijd weer hetzelfde.
1. Je doet de helft van de hoeveelheid broodmix in de broodbakvorm. Ik heb hier een broodmix van Aveve gebruikt.
2. Voeg de hoeveel water toe die op de verpakking staat. Je water mag niet te warm, maar ook niet te koud zijn, rond de 20°C ongeveer (gewoon fris, maar niet lauw). Voeg ook de boter toe in kleine stukjes gesneden.
3. Voeg de rest van de bloem toe en let er op dat al het water goed bedekt is.
4. Voeg het zout toe aan één kant van de bakvorm. Je zout mag niet nat worden! Als je droge gist gebruikt: maak een kuiltje voor je gist en doe hier je gist in. Je gist mag niet in contact komen met het zout! Als je ook nog suiker moet toevoegen, kan je dat aan de andere  kant van het gist nog doen. Ook hier belangrijk dat er geen aanraking is tussen suiker en gist of zout.
5. En nu gaat je brood de broodmachine in! Kies het juiste programma (licht, donker, supersnel,..), de grootte van het brood en de kleur van de korst. Voor een brood van 500gram meel duurt het ongeveer 2u50 voor het klaar is. Maar daar hoef je dus helemaal niks voor te doen: het machine mengt, kneed, laat rijzen en bakt het deeg!
6. Klaar!

Nog wat ti
ps & trics voor beginners of personen die een broodbakmachine willen kopen:

* Wij zetten de broodbakvorm altijd op de (electronische) weegschaal als we beginnen met de ingrediënten er in te doen. Je kan dan alles afwegen in de vorm en hebt geen extra afwas gewoon voor het afwegen van boter, bloem, zout, ... Ook het water wegen we af: staat er in je recept 50ml water, dan is dit ook gewoon 50 gram, lekker handig. Op zo'n 5min is de vorm klaar om in de machine gezet te worden.
* Het beste resultaat krijgen we als we het broodbakmachine onmiddellijk aanzetten, dan geef je de gist, zout en suiker ook niet de kans om elkaars werking teniet te doen, want het wordt toch onmiddellijk gekneed (en dan mag alles wel samenkomen natuurlijk)
* Als je de bakvorm in een andere kamer vult dan waar je bakmachine staat, kan het ook handig zijn om je gist wél in een apart bakje af te meten. Als je met de bakvorm gaat wandelen, is de kans groter dan de gist bij het zout rolt - of omgekeerd. We voegen de gist dan pas toe als de vorm in de machine staat. Daarbij moeten wij ook nog eens een stevige draaibeweging maken met de bakvorm, die een beetje gevaarlijk is, dus pas na de draaibeweging. Zeker belangrijk als je het bakproces gaat uitstellen.
* Zet je broodbakmachine niet naast je slaapkamer. Deze tip is uit ervaring, maar toch staat hij er nog altijd (geen andere goede opties). Een goedkoop broodbakmachine maakt redelijk wat lawaai. Als je niet vast slaapt, kan je wakker worden door het gekneed. Als je graag je 's nachts wilt bakken (kan met een uitstelfunctie), zet je hem beter wat verder weg van je bed. Wij bakken de meeste broden dus 's avonds.
* Koop ook een snijmachine. Sommige mensen houden ervan om hun brood met de hand te snijden, maar ik vind die sneden toch net iets te dik. Denk er ook aan dat als je een broodmachine zou aanschaffen, je héél vers brood eet, dat snijd niet zo goed. Zelfs met een snijmachine moet je je brood minstens een uur laten afkoelen eer het makkelijk snijdbaar is.
* Eet je familie héél veel brood? Zorg dan dat je broodbakmachine groot genoeg is om grote broden te bakken, bij ons machine is 500 gram meel echt het maximum, anders rijst het deeg tot tegen het deksel en zakt het dan in. Meerdere broden op een avond bakken is niet echt een optie, aangezien een brood zo een 3uur in het machine zit voor het klaar is.

1 reacties:

Amber zei

Mijn moeder heeft ook een broodbakmachine maar gebruikt hem niet meer, het duurt veel langer dan wanneer ze het zelf allemaal doet en het mengde niet goed ofzo. XD Nja, ik maak het ook wel eens, maar dan doe ik het in zo'n broodvorm, iets fijnere vorm ook voor sneeën brood. ^^

Een reactie posten