/*

11 augustus 2010

Zoetstof in plaats van suiker

Suiker is een ingrediënt dat in bijna alle zoetigheden voorkomt. Maar wat als je nu een beetje op je lijn wilt letten of diabetespatiënt bent? Dan is suiker niet zo aan te raden. Een oplossing daarvoor is zoetstof zoals Canderel of Natrena.
Deze zoetstoffen leveren geen of verwaarloosbare energie en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte en zijn dus bruikbaar voor diabetici. Deze producten bevatten aspartaam, een zoetstof die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en zijn verkrijgbaar in tablet, strooikorrels en poeders. Zoetstoffen hebben geen caloriën. Ter vergelijking: 1 el fijne suiker is 16 kcal.

Kan je nu de hoeveelheid suiker in je recept gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid zoetstof? Nee, en wel om twee redenen:
1. Suiker zit niet alleen in je recept voor de smaak, suiker geeft ook structuur en maakt je deeg luchtiger als het verhit wordt, zie ook mijn stukje over de verschillen tussen suikers
2. Zoetstof is in gewicht véél lichter dan suiker. Als je in een recept de hoeveelheid suiker in gram zou vervangen door zoetstof, wordt je gerecht véél te zoet. Ik heb alleen maar ervaring met Canderel, bij deze zoetstof moet je het aantal gram suiker door 10 delen om de hoeveelheid zoetstof te weten. Volumematen zijn bij Canderel wel gelijk: 1 eetlepel suiker blijft 1 eetlepel zoetstof, lekker makkelijk. Ik veronderstel dat het voor andere merken zoetstoffen hetzelfde is, maar kijk voor de zekerheid op de verpakking.

Bij welke gerechten kan je dan de suiker vervangen door zoetstof zonder de structuur van je gebak of dessert te veranderen?
Wel, bij al de desserten die je niet of maar heel kort hoeft te verwarmen: yoghurt, platte kaas, milkshakes, ijsjes, pudding, bavarois, wafels, pannekoeken,... en natuurlijk in je thee of koffie.

In een paar recepten die ik al online gezet heb, heb ik vermeld dat je ook zoetstof kan gebruiken, deze zijn: yoghurtijsjes en fruittaartjes. Gerechten die gemaakt zijn met zoetstof zijn trouwens zonder problemen in te vriezen.

Er zijn online, onder andere op de website van Canderel recepten te vinden van ook echt gebak waarin zoetstof gebruikt wordt. Ik kan alleen maar mijn eigen ervaring geven over een appelcake die ik met zoetstof gemaakt heb en dat is dat ie verschrikkelijk mislukt is! De structuur is ook helemaal anders. Dus als je het alleen zou doen om te diëten, zou ik het niet echt aanraden. Als je diabetespatiënt of dergelijke bent en echt géén suiker mag eten, zou ik als tip geven: zorg dat je je eiwitten zeer goed opklopt als dat in het recept staat, want als dat niet in orde is, wordt je cake of gebak nooit luchtig. 


2 reacties:

Amber zei

Handig zeg! Ik heb zelf heel erg last van mijn bloedsuikerspiegel en eet daardoor ook het liefst geen suiker, ik gebruik dan wel suiker in mijn gebak, omdat ik ook bang ben dat het mislukt, helaas is het niet 'zomaar' te vervangen. :(

Klaartje zei

Wat je ook kan proberen (maar ik nog nooit gedaan heb) is maar de helft suiker vervangen door zoetstof en de andere helft suiker gewoon behouden. Ik ga dat binnenkort eens uittesten. Canderel verkoopt pakjes Crystal die half zoetstof en half suiker zijn en zegt dat je met deze wél de echte structuur behoudt. Maar als je toch poederzoetstof in huis hebt, lijkt het mij goedkoper om zelf de mix te doen :)

Een reactie posten