/*

26 augustus 2010

Zelf vanillesuiker maken


Als je veel begint te bakken of heel veel begint te bakken, kan het wel eens zijn dat al die kleine zakjes en flesjes ingrediënten beginnen tegen te steken. Ik had dit gevoel laatst met vanillesuiker. Ik besloot om het zelf te maken, het blijkt heel eenvoudig te zijn, je moet gewoon eventjes geduld hebben voor je de suiker kan gebruiken. Zo ging ik te werk:Wat je nodig hebt is een glazen pot met een stevige schroefdeksel, een vanillestokje en ongeveer 300 gram kristalsuiker. Vul de pot met de helft van je suiker, snijd je vanillestokje o
pen en schraap uit een kant de vanillezaadjes uit het stokje. Meng die vanillezaadjes met de suiker die al in de pot zit en snijd die helft van je stokje in 3 of 4 stukjes, stop ook die in de pot. Schud even goed met de suikerpot zodat de vanille zich al wat verdeeld. Voeg dan de rest van de suiker toe en herhaal het toevoegen van de zaadjes en stokjes. Easy peasy!

Nu moet je de pot goed afsluiten en 4 weken wachten. Maar, elke dag moet je proberen om toch nog eens aan je vanillesuiker te denken en dan schud je met de pot. Zo verdeelt de vanille zich door de suiker en wordt hij beter opgenomen. Dit is eigenlijk het moeilijkste deel van heel het proces, ik vergeet dit nogal eens.

Als je je afvraagt of je met zelf je vanillesuiker maken ook veel geld bespaard, moet ik je helaas een beetje teleurstellen. Echt besparen zal je pas doen als je héél veel vanillesuiker gebruikt. Met mijn pot bespaarde ik ongeveer 0,80€.
Voor 3x100gram vanillesuiker (Imperial) betaal je 3 x 0,89€ = 2,67€
Voor één vanillestokje (Topaz) en 300 gram suiker (Tienen) betaal je ongeveer 1,86€, het vanillestokje is vrij duur. P.S.: Over 4 weken ga ik proeven en vergelijken met vanillesuiker uit een zakje. Stay tuned ;)

1 reacties:

Eline zei

Handig zeg! Ik koop eigenlijk gewoon altijd uit een zakje :$ vindt ik toch makkelijker!

Een reactie posten