/*

30 augustus 2010

Uit de winkel: olé versus leo


Ik heb het al vaker gehoord en een paar weken geleden kwam het weer eens ter sprake "olé is eigenlijk een leo, maar dan in een andere verpakking" en "ze worden in dezelfde fabriek gemaakt, maar de olé's zijn de mislukte leo's". Ik besloot eens op onderzoek uit te aan en kocht vorige week zowel een pak leo's als een pak olé's. Ik startte mijn onderzoek: hoe verschillend zijn de twee?
De prijs
Olé is de aldi copycat van de leo, dat is duidelijk. De leo kost ongeveer 0,31€ per stuk (afhankelijk waar je hem koopt) terwijl olé in de aldi 0,22€ kost. Eigenlijk valt dat nog mee vind ik.

De verpakking


De verpakking verschilt, daar had ik geen onderzoek voor hoeven te doen eigenlijk. De afbeelding van het koekje, de manier van naam schrijven en het afscheurhoekje zijn wel heel gelijkaardig, maar toch niet hetzelfde. Ik ging er nog wat dieper op in: de kleine lettertjes. Opvallend is dat de voedingswaarden van olé en leo bijna gelijk zijn. Alleen voor enkele categoriën is er een verschilletje van een halve gram. Zou dat gewoon door het afronden zijn en ze dus gewoon exact hetzelfde zijn? Ook de omschrijving van het koekje is exact hetzelfde op de twee verpakkingen! "Wafel (15%) omhuld met melkchocolade (58%) en gevuld met crèmevulling (25%)" Zelfs de procenten zijn identiek!
Bij het openscheuren van de pakjes viel wel op dat die van leo echt stukken beter zich laten openen dan de olé's. Bij leo zit er zo een volgstrookje, bij de olé's zijn ze dat precies helemaal vergeten. Als je aan het hoekje scheurt, komt alleen maar het hoekje los, niet echt een succes dus.


Uitzicht van het koekje
Wel, hier begon ik te twijfelen aan de gelijkenissen tussen de olé en leo's. Een olé is in ieder geval al géén leo met alleen maar een andere verpakking. Hun grootte en vorm mag wel exact hetzelfde zijn, maar ze hebben een andere 'inscriptie'. Als ik ook wat dichterbij ging kijken, kon ik ook bij de olé het wafelkoekje door de chocolade heen zien en zitten er ook belletjes in de chocoladelaag. Bij de leo zijn zulke imperfecties helemaal niet terug te vinden.


De structuur

Tijd om aan de binnenkant te kijken! De leo's zijn echt wel mooiere brekers, heel duidelijk. de binnenkant zelf, ziet er heel gelijkaardig uit, maar de buitenlaag chocolade van leo is duidelijk dikker. Nu begon ik mij af te vragen: misschien is een leo wel een olé met een extra laag chocolade om? En dan doen ze die inscriptie in die tweede laag chocolade?
Dus ik ging nog dieper, op zoek naar het wafeltje. Want als dat verschilt, is het echt wel de basis die anders is en.. Tedem! Oordeel allemaal zelf, maar ik zag een verschil. Ik geloof niet meer dat een olé een leo is met een andere verpakking. De wafeltjes van de leo's zijn veel mooier en luchtiger!


Ahja, ik zou het bijna nog vergeten, de smaak! Wel, die is dus ook niet hetzelfde. Eigenlijk had ik daar gewoon mee kunnen beginnen, maar dan hadden jullie niks te lezen natuurlijk. De leo heeft een pak meer chocoladesmaak, door het dikker chocoladelaagje, dat maakt hem ook wat meer vullend in de maag. De olé heeft meer de smaak van het wafeltje vanbinnen en is dus luchtiger. Het ligt er dus maar aan wat je het lekkerst vindt. Voor mij voorlopig even geen van beiden meer, ik heb genoeg geproefd ;-)

4 reacties:

Liesbeth zei

Handig artikel, ik vroeg me altijd al af of deze nu hetzelfde waren of niet :D
En lap, nu heb ik wel zin in een ole :')

Anoniem zei

:)

Nathalie zei

Nu nog vergelijken met Kitkat? Hoewel ik die zeker niet hetzelfde zou noemen als een Leo... Kitkat heeft meer "beet" vind ik zelf :)

Anoniem zei

hehe das wel gemakelijk he ik had vandoen voor een taak voor bedrijfseconomie

Een reactie posten