/*

18 augustus 2010

Recepten ordenen en bewarenAls je net als ik veel recepten op verschillende manieren verzamelt - in tijdschriften, uit kookboeken (al dan niet geleend uit de bibliotheek) en natuurlijk van het internet - is het bijna noodzakelijk om een goed verzamelsysteem te hebben. Vooral als je niet altijd iets nieuws wilt proberen, maar af en toe een lekker recept wilt herhalen. Ik was al een tijdje op zoek naar een systeem en ongeveer een half jaar geleden heb ik mijn receptenboekje gevonden. Dat stel ik in dit artikel voor, maar ook andere manieren die ik in overweging nam of vroeger gebruikte.Mijn boekje
In de Dille & Kamille van Brugge vond ik ongeveer een half jaar geleden dit boekje. De kaft
met rood en een ruitjespatroon sprak mij enorm aan. Vanbinnen zitten tabbladen met figuurtjes die de verschillende soorten recepten voorstellen: voorgerechten, vlees, vis, groenten, nagerechten en diversen. Lege gelijnde papieren zitten er al in als je het koopt, maar voor de zekerheid heb ik ook direct een bijvulset gekocht. Telkens als ik een nieuw recept uitprobeer, beoordeel ik erna of het "boekjeswaardig" is of niet, en indien wel, wordt het overgeschreven. Een nadeel is wel dat ik al véél meer recepten heb voor nagerechten dan voor vlees of vis en nog maar één voorgerecht, niet echt proportioneel dus. Ik denk er aan om op verloop van tijd misschien een apart systeem voor nagerechten te doen zodat ik deze kan onderverdelen in cakes, taarten, no-bake en anderen.

Andere mogelijkheden:
Er zijn natuurlijk vele manieren om je recepten te bewaren: in een map op de computer, in een gewoon schriftje of op je eigen webblog. Ik verkies vooral een systeem waarbij dat je één recept uit je doos of map kan pakken en bij je kan leggen tijdens het koken en het bakken. Ik beperk me dus tot deze systemen.

Een fichebak

Daarnaar was ik eigenlijk op zoek voor mijn recepten, maar ik vond nooit de perfecte fichebak en kwam toen het boekje in de Dille & Kamille tegen. Zo zou mijn droomfichebak er uit zien: een houten bakje waar je toch nog redelijk grote fiches in kan doen (zodat je nooit 2 fiches moet gebruiken voor 1 recept) en met van die fiches met een hoekje vanboven waarop ik zelf nog een categorie kan schrijven. Ik hoop dat jullie je er iets bij kunnen voorstellen. Dat hoekje was het probleem eigenlijk als ik op zoek ging naar een fichebak. Daar staat vaak gewoon het alfabet op, en ik zou liever mijn recepten ordenen volgens taart, cake, snoeperij,.. in plaats van alfabetisch. Bij het schrijven van dit artikel ben ik nog eens gaan zoeken en heb ik dit doosje gevonden (zie foto). Zoiets vind ik al heel mooi, alleen  wat meer aan de dure kant (28$ + 20$ verzendingskosten). Het is te vinden op deze webshop.

Een fotoalbum
Lege fotoalbums kopen in een winkel is ondertussen een beetje ouderwets geworden, maar als je er toch nog ergens een kan vinden, kan je ook deze gebruiken om recepten te bewaren. Ik bedoel dan van die albums waar je een plastiek hoesje hebt waar je je foto in kan schuiven. In plaats van dat je er een foto in schuift, schuif je er gewoon een kaart ter grootte van een foto in waarop je je recept hebt geschreven of gewoon het origineel recept dat je ergens hebt uitgeknipt. Mijn moeder had thuis zo een soort boekje en wat hier vooral ook handig aan is, is dat als je de kaart in het hoesje kan laten zitten tijdens het bakken en koken, je het gewoon kan vastpakken met je vuile vingers. Achteraf veeg je gewoon het plastiekje af.

Een gewone A4 kaft

Dit gebruik ik om recepten te bewaren die ik nog niet heb uitgetest. Hierin stop ik vooral afgeprinte recepten en recepten die ik verzameld heb uit magazines. Maar hier is niet echt mooi om aan te zien. Hij zit overvol en vooral de recepten die uit magazines zijn gescheurd zitten soms wat schots en scheef. Ik ben ooit begonnen met ze te ordenen volgens voor-, hoofd- en nagerecht, maar het was te veel werk en ondertussen ligt het weer stil.

En nu ben ik benieuwd: Wat voor systeem gebruiken jullie om recepten te bewaren? Laat het mij hieronder weten!


P.S.: let niet op
de boosaardige blik van mijn kat of de eerste foto, ze pakt niet zo goed op foto's (zo baasje, zo poes?) en is eigenlijk héél braaf.

1 reacties:

Amber zei

Ik heb al 10x geprobeerd het netjes op te bergen, maar tegenwoordig koop ik gewoon kookboeken en zoek ik het op op internet want ik ben daar dus gewoon niet goed in. :P Ik doe het nooit gelijk en denk dat 'ik berg het straks wel op' en dat doe ik dan dus niet waardoor het recept helemaal verfrommeld is en dan laat ik het maar weer... :P

Een reactie posten