/*

27 augustus 2010

Mix of nix? Marmercake van Dr. Oetker

Mijn eerste testproduct voor de "mix of nix?" categorie is deze Marmer cake mix van Dr. Oetker. Hij stond al zeker een half jaar in de kast te wachten om gebruikt te worden, maar nooit werd gepakt. Toen ik nog jong en onervaren was, leerde ik van mijn moeder te bakken met van die cakemixen. Zij gebruikt die nogsteeds, ik ben ondertussen overgeschakeld op "nix", from scratch, met "zuivere" ingrediënten. Maar denk ik nog hetzelfde nadat ik de cakemix een tweede kans heb gegeven?Eerst heb ik een grondige inspectie gedaan van de inhoud van het pak. 
De mix bestaat uit een zakje deegmix en een zakje cacaomix. De cakemix bestaat  uit bloem, suiker en rijsmiddel, wat aroma (waarschijnlijk vanille), zout en emulgatoren. De cacaomix bestaat voor 49% uit cacao, suiker en rijsmiddel. Je moet zelf nog 150gram zachte boter of margarine toevoegen, 3 eieren, 100ml melk en 1 eetlepel melk of water.
Ik heb ook op de E-nummers gelet en wat extra info ervoor opgezocht: er zijn 7 E-nummers terug te vinden in de mix: E 450i, E500ii, E475 en E471, E433. Deze E-nummers zijn niet gevaarlijk of veroorzakers van allergiën, alleen bevatten E471 en E475 mogelijk dierlijke producten (vet) en als je dus een zeer strikte vegetariër of veganist bent, kan je ze beter vermijden.

Van welk werk bespaar je jezelf door deze mix te gebruiken? 
Wel, eigenlijk gewoon het afwegen van bloem, suiker en bakpoeder of soda. Geef nu toe, zóveel werk is dat toch ook niet? Op de achterkant van de verpakking laten ze uitschijnen dat het veel sneller gaat door te zeggen dat je alle ingrediënten in één keer in een kom mag doen en dan mixen. Dat kan je natuurlijk ook gewoon doen als je je bloem en suiker zelf koopt en mengt.

Is het resultaat beter?
Wel, dat is natuurlijk een moeilijke. Het resultaat was goed, in ieder geval niet mislukt of dergelijke!
De cakejes waren goed gebakken en zagen er super uit! Ik had nog nooit gemarmerde cupcakejes gemaakt (wel gewone natuurlijk) en vind het wel een heel mooi effect.
De smaak? Welja, niet slecht, maar ook niet super. Ik zou de chocoladesmaak toch nog echt iets sterker willen, je proeft het verschil tussen vanille en chocolade net niet sterk genoeg. Ook waren de cakejes lekker luchtig, maar wel een beetje aan de droge kant. Zolang dat je geen beter recept vindt, zijn dit prima cakejes!

Is de mix goedkoper of duurder dan zelf samenstellen?
De prijs van de mix is (bij carrefour) 3,05€ . Extra ingrediënten: 1,96€. Totaal: 5,01€.
Gemarmerde cake volgens het recept van Piet Huysentruyt: 3,53€.
Het verschil in kosten is dus niet echt een bedrag om bij achterover te vallen, maar toch bestaande.

Zou ik de mix aanraden of zelf opnieuw gebruiken?
Zelf zou ik de mix niet snel opnieuw kopen, gewoon omdat ik het niet verschillend genoeg vind t.o.v. zelfgemaakt en graag nieuwe recepten uitprobeer. Altijd weer dezelfde mix gebruiken is dus niet echt iets voor mij. Zou ik hem aanraden? Ja, maar alleen aan mensen die bijna nooit bakken en die geen idee hebben waar ze een recept vandaan moeten halen, dan komt de achterkant van de doos echt wel van pas. Ik heb ook het gevoel dat je met deze mix echt niks mis kan doen, dus voor de echte beginners is het echt wel goed om no-fale garantie te hebben. Die staat trouwens echt op de doos!

3 reacties:

strietje zei

Ik heb deze mix ook eens gekocht, al was het dan de ALDI-variant, en ik moet zeggen dat hij hier erg in de smaak viel...

Eline zei

ik vind de categorie ''mix of nix'' echt leuk bedacht!

Petra zei

Leuk, en ze zien er superlekker uit!!

Petra x

Een reactie posten