/*

25 augustus 2010

Hoeveel gram zit er in één cup? (en andere Amerikaanse maten)

Als je hier op mijn site wat recepten leest, of je recepten van buitenlandse websites haalt, kom je bij de ingrediënten regelmatig het woord "cup" tegen. Wij Vlamingen (en Nederlanders) hebben niet echt een 'cup'-traditie, wij bakken met de weegschaal en drukken onze ingrediënten dus meestal uit in gram. Wat moet je nu doen als je geen idee hebt hoeveel er in een cup zit? Wel, verderlezen zou ik zo zeggen!


De cup is een inhoudsmaat en omvat ongeveer 237 ml. Opge
past, er zijn verschillende cups: de Candese en Australische 'cup' meet 250ml, de Amerikaanse is degene die 237ml meet en het meest gebruikt wordt. Maar is je recept afkomstig van Australië of Nieuw-Zeeland, let dan op welk soort cup er gebruikt wordt.

Ten eerste wil ik dit aanraden: als je graag bakt en je komt regelmatig recepten tegen waarin cups, tablespoons en teaspoons voorkomen, dan is het gewoon het makkelijkst om een setje maatlepeltjes te kopen en een maatbeker met cup-aanduiding. Ik weet niet meer waar en wanneer ik mijn spulletjes gekocht heb, maar ik zou ze echt niet meer kunnen missen! Ik heb het gevoel dat als ik cups gebruik als hoeveelheidmaat, het veel vlotter gaat dan wanneer ik alles moet wegen. Ik kan mij ook bij 1/2 cup onmiddellijk veel beter voorstellen hoeveel keer ik bloem moet scheppen dan als ik bijvoorbeeld 100 gram zou lezen op mijn recept.

Als je van plan bent ze te kopen en je afvraagt waar je heen moet:
Wel, de maatlepels zijn echt op veel verschillende plaatsen te koop, ik weet zeker dat ze te koop zijn in de Mafrans in Leuven, maar ook in ketens als Dille & Kamille, Blokker, Casa, Hema,.. denk ik dat ze bij de bakspullen liggen. In dezelfde winkels zou ik op zoek gaan naar een maatbeker.

Als je ze niet in huis wilt halen, of dringend een omzettabel nodig hebt, heb ik speciaal voor jullie voor de belangrijkste bak-ingrediënten eens afgewogen hoeveel een cup weegt. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

cup naar gram
1 cup bloem = 147 gram
1 cup bruine suiker = 147 gram
1 cup fijne suiker = 195 gram
1 cup chocoladedruppels = 160 gram
1 cup cacaopoeder = 100 gram
1 cup boter = 226 gram
1 cup bloemsuiker = 100 gram

1 cup pindakaas = 225 gram

maatlepels naar gram
1 tl baksoda = 5 gram
1 el bloemsuiker = 9 gram
1 el fijne suiker = 14 gram
1 el boter = 11 gram
1 el bloem = 11 gram

maatlepel naar ml
1 el = 15 ml
1 tl = 5 ml

Omdat ik toch bezig was, heb ik ook even opgezocht welke problemen je nog kan hebben bij Amerikaanse recepten, zie hieronder. Dit zijn dingen die ik héél vaak telkens opnieuw opzoek, misschien moet ik het eens ophangen in de keuken.

andere gewichtsmaten
In Amerika wordt er ook wel eens gesproken over ponden (pound, afgekort: lb) en onzen (ounce, afgekort: oz)
1 oz = 28 gram
1 lb = 453 gram


andere aanduidingen
Voor boter kan je ook soms de term "stick" tegenkomen, in deze hoeveelheid wordt boter in Amerika meestal verpakt.
1 stick boter = 113 gram (= 4 ounces)

2 reacties:

Amber zei

Zo handig dit!!! :D Thnx!

Liesbeth zei

Geweldig, ik probeer altijd graag 'buitenlandse' receptjes uit maar dat hele cup ding hield me tegen, nu niet meer :D

Een reactie posten