/*

17 augustus 2010

Recept: chocoladefudge

Hé, ik ben niet perfect in de keuken. Ik schrijf een blog over mijn obsessie voor desserten en gebak, maar ben niet bang om te laten weten dat ook bij mij soms iets mislukt. En dat gebeurde vorige week met mijn fudge..
Fudge, heerlijk! Maar mij lukt het om de een of andere reden maar niet. Ik was al vergeten dat ik al eens een chocolade pistache fudge van Nigella Lawson had geprobeerd en deze niet stijf was geworden toen ik een aantal dagen geleden een chocolade fudge recept van een vriend vroeg. Hij had een heerlijke fudge als dessert gemaakt bij een etentje een aantal maanden geleden en nee, dát was ik in de tussentijd nog niet vergeten. Zijn recept zag er lekker eenvoudig uit:


Ingrediënten:
- 75 gram boter en wat extra om de bakvorm in te vetten
- 500 gram pure chocolade
- 400 ml gecondenseerde melk
- 1/2 theelepel vanille-extract


Zo ging ik te werk:
Ik smolt de boter, chocolade en gecondenseerde melk in een keteltje en roerde op een laag vuurtje tot het smolt. Er stond in het recept dat ik vanille-extract moest toevoegen en dat vergat ik helaas (snel-snel zijn is nooit goed). Ik liet nadat alles gesmolten was het vuur nog 5 minuten aanstaan en bleef roeren. In het recept stond ook dat ik het zeker niet moest laten koken, dat gebeurde niet.
Daarna deed ik het in een bakvorm en stopte ik het 2 a 3 uur in de koelkast. "Snijd in stukken" stond er daarna bij de instructies van het recept. Nu moet je weten dat ik de vorige keer zijn fudge in stukken had gesneden, zijn fudge was lekker hard, maar toch nog makkelijk snijdbaar. Ik had dus meteen door dat er iets mis was gegaan. Ondertussen, ongeveer één week later is hij wat harder, maar toch maar een schim van die lekkere fudge van die vriend van me.


UPDATE: Het probleem is opgelost, ik had geconcentreerde melk in plaats van gecondenseerde melk gebruikt. Lees mijn artikeltje over het verschil hier.


Nu roep ik jullie hulp in, lezers, weten jullie wat ik fout gedaan heb? Zelf heb ik al een paar mogelijke opties, die ik in overweging neem de volgende keer dat ik fudge maak. Nee, ik geef niet op!
Hier de opties:
a) ik had een blik geconcentreerde melk gekocht, ik dacht dat dat hetzelfde is als gecondenseerde (staat zo op wikipedia), maar dat is het niet, ik moet andere melk kopen!
b) geconcentreerde melk is wel gecondenseerde melk, maar ik moest gesuikerde gecondenseerde melk hebben, die is veel zoeter dan die zonder suiker!
c) ik heb het niet lang genoeg op het vuur laten staan 
d) mijn vuur moest heter
e) ik ben het vanille-extract vergeten en dat diende niet enkel voor de smaak


Hebben jullie nog andere idëen of tips? Laat het mij weten!

3 reacties:

Patries zei

Ik denk at het aan de gecondenseerde gesuikerde melk ligt. Dit heef toch ook een soort van stollingsfunctie volgens mij.

Aïda zei

Ik heb je blog net ontdekt (ik was die van 2 cups = 1 pint, lekkere binnenkomer ;) ) en ben nu rijp en groen alles aan het lezen. Leuke blog heb je! Probeer het nog eens maar dan met de juiste melk, bijna zeker weten dat het daaraan ligt. Je kunt die melk ook ín het blik koken. Je zet het blik onder water in een pan en kookt het dan een uurtje of 6. Wel zorgen dat er steeds voldoende water in de pan zit. Dan wachten tot het blik is afgekoeld. Daarna heb je heerlijke Dulce de Leche, is ook al bijna fudge....

Klaartje zei

Haha, is niet erg hoor van die "2 cups = 1 pint", je had helemaal gelijk en thank God dat iemand mij verbeterd heeft, want zo een fout op mijn blog, beetje om je voor te schamen. Ik ga de fudge zeker nog eens opnieuw maken met de gecondenseerde melk, ben ook vrij zeker dat het daar aan lag. Maar momenteel kan ik niet volgen met al mijn baksels op te eten ;-) Over een weekje ofzo doe ik het nog eens.

Een reactie posten