/*

05 augustus 2010

Gebak invriezen

Meestal word iets lekkers zo snel mogelijk opgegeten, maar soms is het nu eenmaal te veel in één keer en wil je je gebak voor een wat langere tijd bewaren. Ik wist al langer dat wafels en cake perfect ingevroren worden, maar pas afgelopen jaar ontdekte ik dat je ook deeg kon invriezen. Hier een paar tips voor het invriezen van deeg en gebak:Het is heel belangrijk dat je je gebak en deeg 
goed verpakt
, ik gebruik meestal aluminiumfolie of cellofaanpapier. Geuren en smaken kunnen ook in de diepvries worden overgenomen en als je een slecht verpakte biscuit langs je halfopenzak scampi's legt, kan je biscuit een raar smaakje krijgen. Probeer zoiezo te vermijden dat je je gebak langs sterk riekende producten legt zoals vis en bepaalde groenten. Ideaal zou zijn als er één schap of schuif voor gebak en eventueel ijs alleen gebruikt wordt. 


Vries je gebak zo vers mogelijk in. Wacht dus niet tot de cake half opgegeten is na drie dagen om dan te besluiten dat het toch te veel voor jou of je gezin is. Beoordeel dit al op't moment dat je de cake bakt, laat hem afkoelen tot hij lauw is en verpak dan onmiddellijk en vries in. Je hoeft dus niet te wachten tot hij helemaal afgekoeld is. Alleen bij harde wafels moet je wachten tot ze afgekoeld en hard zijn geworden voor het invriezen.


Wees voorzichtig met toevoegingen van vanillesuiker, geraspte citroenschil en sterke kruiden. De smaak hiervan wordt sterker door het invriezen en je citroentaart kan dus opeens wel héél zuur smaken.


Als je deeg invriest, bereid het deeg dan op de gewone manier. Verdeel eventueel in porties en verpak goed. Voor gebruik moet je het deeg in de koelkast laten ontdooien en dan gewoon verwerken. Je kan van het deeg ook al de verschillende koekjes vormen voor het invriezen. Ik leg de koekjes dan op een bord of schotel in de diepvries en zodra ze ingevroren zijn, stop ik ze bij elkaar in een plastiek afgesloten zakje. Als ik ze wil afbakken, neem ik zoveel koekjes als ik wil uit het zakje en laat ze op een bord in de koelkast ontdooien


Respecteer de maximale bewaarperiode's (bron: Ons Bakboek):
  • Gebakken koekjes: 6 tot 12 maanden 
  • Kruimeldeeg, zanddeeg en bladerdeeg:  6 maanden
  • Gebakken biscuit:  6 maanden
  • Cake zonder glazuur: 2 tot 4 maanden
  • Koekjesdeeg: 3 maanden
  • Pannekoeken: 2 maanden
  • Wafels: 1 maand
  • Cake met glazuur: 1 maand

0 reacties:

Een reactie posten