/*

23 augustus 2010

Cupcakejes zonder bloem

Bloem zorgt in combinatie met bakpoeder of natriumcarbonaat dat je gebak rijst in de oven. Maar sommige mensen mogen geen gluten eten, en dat zit net in bloem. Voor hun is dit een prima alternatief: gluten-vrije cupcakes. Maar ook voor al de rest die graag van een chocoladecakeje smult is dit een prima receptje. Het was een echt hit op de bbq voor de verjaardag van vriendlief. Sommige kwamen vragen of ze nog een tweede en derde mochten, één iemand heeft er maar liefst 5 als dessert verorberd. De cakejes zien er niet perfect uit, maar dat valt prima te camoufleren door ze te serveren met een bolletje ijs er boven op. Als je geen schrik hebt van een niet-perfect uitziende cupcake, maar wel een lekkere smaak, is het zeker een aanrader!

Voor ongeveer 20 stuks heb je nodig:

6 eetlepels ongezouten boter (80 gram)
225 gram pure chocolade
6 grote eieren (kamertemperatuur)
1/2 cup suiker (120ml)


Zo ga je te werk:
1. Scheid je eiren in eigelen en eiwit in aparte mengkommen. Zorg dat bij het eiwit zeker geen vuil of eierdooier komt.
2. Smelt de boter en chocolade au bain marie. Roer tijdens het smelten en laat eventjes afkoelen. Voeg de gesmolten chocolade toe aan de eigelen en meng goed onder elkaar.
3. Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf. Wanneer ze sneeuwachtig zijn, voeg je beetje per beetje de suiker toe en blijf je kloppen tot de eiwitten heel stijf zijn.
4. Meng één vierde van de opgeklopte eiwitten met het chocolademengsel en roer voorzichtig. Voeg vervolgens de rest van het eiwit bij het mengsel en meng de twee door voorzichtig vouwende bewegingen te maken met je spatel.
5. Verdeel het deeg over je cupcakevormpjes. Vul deze voor ongeveer 3/4e.
6. Bak de cakejes voor ongeveer 30min in een oven aan 135°. De cakejes zijn klaar als ze in het midden wat gerezen zijn. Laat ze bij voorkeur in de cupcakevorm afkoelen.

1 reacties:

Amber zei

Goedkoper dan glutenvrij meel kopen, mocht ik dat eens niet in huis hebben, zo ja, heb ik toch liever 'gewone' cupcakes. :P

Een reactie posten