/*

16 augustus 2010

Bakpoeder, natriumbicarbonaat of zelfrijzende bloem?


De ene keer zie je in een recept staan dat er bakpoeder bij het meel moet gevoegd worden, de andere keer moet je zelfrijzend meel gebruiken en een andere keer kan je zelfs de termen baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout tegen komen. Ze hebben allemaal gemeen dat ze instaan voor het rijzen van je gebak. Maar wat is nu net het verschil? Wees bereid voor een chemisch lesje.

Baksoda = zuiveringszout = natriumbicarbonaat (Engels: baking soda)

Als natriumbicarbonaat verwarmd wordt vormt dit een gas - koolstofdioxide - die zorgt dat je deeg gaat rijzen. Bij het ontwikkelen van dit gas, komt er echter ook natriumcarbonaat vrij, maar dat heeft geen aangename smaak. Het geeft een onaangename, basische nasmaak. Ik kan me niet echt voorstellen hoe dat smaakt, maar het klinkt niet lekker. Hoe zorg je nu dat je deze nasmaak niet hebt? Dit kan je doen door je baksoda te mengen met een zuur of zuurhoudend product (zoals citroensap, yoghurt, chocolade, cacaopoeder, honing, bruine suiker of zure room). Het natriumcarbonaat wordt dan geneutraliseerd en geeft minder nasmaak. Het zuur helpt dan ook het koolstofdioxide gas sneller vrij te maken.

Bakpoeder (Engels: baking powder)
Is in principe en mengsel van natriumbicarbonaat en een zuur. Het bevat net genoeg zuur om het natriumbicarbonaat te neutraliseren. Bij het zuur en het natriumbicarbonaat wordt ook nog zetmeel toegevoegd als stabilisator. De verhouding van het mengsel is ongeveer als volgt: 1 theelepel bakpoeder bestaat uit één vierde baksoda en 3/4 mengsel van zuur en stabilisator.

Zelfrijzende bloem = zelfrijzend bakmeel
Bij zelfrijzende bloem is je bakpoeder al vermengd met bloem in een correcte verhouding. Je kan je zelfrijzende bloem dus ook heel makkelijk zelf mengen. De verhoudingen staan op de zakjes bakpoeder. Met één zakje bakpoeder van Dr. Oetker kan je 500 gram bloem zelfrijzend maken.

Wat moet je nu onthouden?
* Je kan heel gemakkelijk zelf je zelfrijzend bakmeel maken door een zakje bakpoeder te mengen met je meel.
* Als je baksoda gebruikt, zou er in principe een zuur ingrediënt in je recept moeten voorkomen. Als ik een recept heb van een betrouwbare bron, let ik er niet echt op. Maar als je een recept begint aan te passen en bijvoorbeeld meer of minder citroen toevoegt, denk er dan aan om bakpoeder te vervangen door baksoda of andersom. Ook karnemelk of botermelk is een zuur ingrediënt. Als je dit wilt vervangen door gewone melk, vervang dan baksoda door bakpoeder. Een andere mogelijkheid is een eetlepel azijn toe te voegen per cup (237ml) melk.

Opgepast! Baksoda is 4 keer zo sterk als bakpoeder (want maar één vierde van bakpoeder bestaat uit baksoda), denk hier aan als je het één vervangt door het ander.

2 reacties:

Amber zei

Handig!!! Ik heb altijd 'maar wat gedaan' en nooit problemen maar ik heb het me wel altijd afgevraagd. :P

sabien zei

Precies wat ik zocht!

Een reactie posten