/*

03 augustus 2010

Au bain marie: hoe doe je dat?


“Au bain marie” is een term je die wel eens tegen kan komen in recepten, meestal gecombineerd met de woorden “laat de chocolade smelten”. Maar zo een franse term kan beginnende koks wat schrik aanjagen. Dat is helemaal niet nodig! Eigenlijk is het allemaal heel eenvoudig.Au bain marie houdt in dat je een ingrediënt verwarmt in kom of pan die in een waterbad zweeft. Op deze manier zorg je ervoor dat je ingrediënten niet te heet worden en hun structuur verliezen of niet aanbranden. Hoe ga je nu net te werk?

Steelpannetje in grotere ketel
Ik neem meestal een brede ketel waarin ik een steelpannetje laat hangen, heel eenvoudig! Door de steel van de steelpan, blijft het mooi hangen. Je leest wel eens dat de bovenste kom goed moet aansluiten op de onderste, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Dit wordt gedaan omdat stoom niet in contact mag komen met de chocolade omdat hij anders begint te klonteren. Maar eerlijk waar: ik heb al héél veel chocolade gesmolten en nog nooit is het beginnen klonteren. Dus ik denkt “waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?”. Als je toch een pietje precies bent, of je chocolade echt perfect moet zijn, neem dan een keteltje met een passende glazen schaal of roestvrijstalen kom.

Glazen kom op ketel

Vervolgens vul je de onderste ketel voor de helft met water en breng het aan de kook. Breek de chocolade in kleine stukjes en leg ze in de bovenste kom die je dan op de pan met kokend water zet. Verlaag zeker de stand van het vuur tot de laagste stand! Roer regelmatig en als je nog een paar kleine stukjes chocolade ziet, neem de bovenste kom of pan er dan al uit en blijf roeren, normaalgezien lossen die stukjes dan vanzelf wel op.

0 reacties:

Een reactie posten