/*

26 juli 2010

Eiwitten kloppen: waar gaat het fout?


Goed opgeklopte eiwitten kunnen een gerecht lekker luchtig de hoogte in trekken, maar soms lijkt het nu eens helemaal niet te willen lukken.. en valt je lekkernij als een pap in elkaar. Bij deze wat tips voor als je dit voor zou hebben:
1. Scheid je eieren heel zorgvuldig
Dit is heel belangrijk, als er eigeel bij je eiwit zit, zal je het wit niet stijf krijgen. Omgekeerd is niet zo erg. Als je er niet zo goed in bent, gebruik dan koude eieren en breek het ei in een kommetje, waarna je het eigeel er uit vist met een lepel. In vele bakrecepten moeten je ingrediënten wel op kamertemperatuur zijn, doe dit dan dus ruim op voorhand!

2. Zorg dat je materiaal proper is
Tegen deze regel durf ik zelf af en toe te zondigen als ik snel wil werken, maar geloof me.. met een vuile klopper krijg je je eiwit nooit mooi stijf! Zorg ook voor een volledig vetvrije kom, spoelen met heet water kan hierbij helpen. Voor het kloppen van eiwit kan het ook soms helpen om géén plastieken mengkom te gebruiken maar een glazen of metalen. Plastieken mengkommen houden het vet en ook sommige smaken een beetje vast en zijn dus moeilijk helemaal proper te krijgen.


3. Voeg suiker toe tijdens het kloppen
Moet je in je recept later nog suiker toevoegen of mengen met iets anders? Neem dan een kleine hoeveelheid van die suiker en voeg die bij je eiwitten. Een theelepel zou al moeten volstaan. Door de suiker toe te voegen, wordt je eiwit sneller stijf.


4. Klop niet te lang
Ja, inderdaad, eiwitten kan je te lang kloppen! Hier ben ik zelf altijd bang voor, want één keer dat het begint in te zakken, valt het niet meer te redden. Als je eiwit stijf is en je de kom boven je hoofd kan omdraaien, is er geen reden meer om te blijven kloppen. Overdaad.. schaadt.


5. Meng voorzichtig!
Ook dit is niet altijd even eenvoudig, maar een absolute no-no is in ieder geval je mooi opgeklopte eiwitten met de rest van je ingrediënten gaan mixen! Neem een spatel en meng alles voorzichtig, maar voldoende. Er gaat meestal wat luchtigheid verloren, maar dat is maar normaal, gewoon voorzichtig draaien en scheppen.. en hopen op het beste.


Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips. Moest je het niet eens zijn of zelf nog wat tips hebben, laat het hieronder weten!

0 reacties:

Een reactie posten