/*

28 juli 2010

Eerste keer: Roomijs zonder ijsmachine

Ik dacht dat voor zelf roomijs te maken een ijsmachine noodzakelijk of toch héél handig was. Het roomijs moet namelijk een aantal uur bevriezen, gedraaid worden, weer bevriezen, gedraaid worden en ga zo maar door. Ze een ijsdraaimachine is niet het goedkoopste keukenmateriaal en staat dus nog niet in mijn keuken, geen zelfgemaakt roomijs voor mij voorlopig. Tot ik dit weekend een boekje in de bibliotheek vond “Lekkerrr! Roomijs en sorbet”. Hierin staat hoe je makkelijk en zonder machine zelf je ijs kan maken. Ook benieuwd hoe dit afliep? 


Uit het boek koos ik het Rocky Road recept uit: chocoladeroomijs met geroosterde pecannoten en marshmallows. Maar omdat het zondag was en ik niet alle ingrediënten in huis had paste ik het een beetje aan en het werd chocoladeroomijs met pralinénootjes. Hier hoe ik te werk ging:
Ingrediënten:
 

· 100 gram mascarpone

· 200ml slagroom (35% vetgehalte)

· 175 gram pure chocolade

· 50 gram chocoladedruppels

· 50 gram pralinénootjes


Werkwijze:

1. Breek de chocolade in kleinere stukjes en smelt au bain marie.

2. Klop in een mengkom de slagroom samen met de mascarpone tot hij dik is.

3. Neem de gesmolten chocolade van het vuur en laat even afkoelen. Klop hem daarna door de geklopte room en mascarpone.

4. Voeg de pralinénootjes en de chocoladedruppels toe aan het mengsel en roer alles goed door elkaar.

5. Schep het mengsel in een ondiep, rechthoekig diepvriesbakje en laat 4u in de vriezer staan.

6. Haal het ijs uit de vriezer en laat 10 minuten staan voor je het serveert. Edit: Laat het zeker 20 minuten staan voor je het serveert, in mijn geval. De eerste keer dat ik het proefde was het nog veel te hard en dus niet zo lekker. Heb veel geduld en wacht tot het lekker zacht is, het maakt een immens verschil! Ik heb het idee dat zelfgemaakt ijs veel langzamer ontdooit dan aangekocht ijs.

Mijn ervaring: 
Het recept is helemaal niet zo moeilijk en je hoeft het ijs niet door te roeren tijdens de vriestijd, dus dat maakt het gemakkelijk. Het ijs vult wel enorm goed, dus grote hoeveelheden kan je er niet van eten in één keer. Het was lekker, maar niet zo lekker als niet-zelfgemaakt ijs. Ik ga zeker nog eens ijs zonder ijsmachine proberen te maken, maar waarschijnlijk wel met een ander recept.

0 reacties:

Een reactie posten